РОЗРАХУНОК ПАРАМЕТРІВ МАЛОРОЗМІРНИХ ЕЛЕМЕНТІВ ПОКРИТТІВ ПІШОХІДНИХ ДОРІЖОК І МАЙДАНЧИКІВ ЗІ ЗМІНЕНОЮ НИЖНЬОЮ ОСНОВОЮ

Автор(и)

  • В.В. ДУМАНСЬКА
  • О.А. НАЗАРЕНКО

DOI:

https://doi.org/10.32782/mathematical-modelling/2023-6-1-3

Ключові слова:

малорозмірні бетонні тротуарні плити, нижня основа, ребристий призматичний елемент, пірамідальний елемент, висота призматичної частини

Анотація

Одним із найбільш поширених рішень улаштування пішохідних доріжок, майданчиків, прибудинкових територій є застосування покриттів, що складаються з малорозмірних неармованих бетонних плит. Такий вибір пов’язаний з екологічною чистотою, естетичною привабливістю покриттів, можливістю їх легкого розбирання й заміни зруйнованих елементів. Для запобігання деформаціям у дорожньому одязі з малорозмірних плит запропоновано використовувати плити, що виконані за новими конструктивними рішеннями, а саме, на відміну від традиційних плит із плоскою нижньою основою, застосовувати плити зі зміненою геометричною основою. Проведені раніше дослідження вказують на те, що використання запропонованих покриттів зумовить покращення їх якісних характеристик. Але для виготовлення плит за новими конструктивними рішеннями потрібно попередньо розрахувати їх параметри. У роботі розглянуті два варіанти моделей плит із квадратною формою в плані, але зі зміненою нижньою геометричною основою. У першому варіанті нижня основа складається з трьох ребристих призматичних елементів, у другому – з п’яти чотиригранних пірамідальних елементів, розташованих у шаховому порядку. Для запобігання додатковим витратам на бетон за рахунок зміненої нижньої основи пропонується залишити об’єм таким самим, як і для аналогічної традиційної плити з плоскою основою, з однаковими розмірами й формою в плані, але знизити об’єм верхньої призматичної частини плити на величину об’єму нижньої основи за рахунок зменшення висоти її бічної сторони. Для зручного і швидкого проведення розрахунків параметрів малорозмірних плит із ребристою та рифленою (з пірамідальних елементів) нижньою основою виведено універсальні формули, які пов’язують між собою параметри висот, довжини ребер, кутів при вершині в поздовжньому перетині й кутів нахилу елементів нижньої основи, а також габаритних розмірів плит у плані. Отримані формули перевірено для з’ясування параметрів розглянутих моделей плит при трьох випадках кутів (120°, 90°, 60°) при вершинах у поздовжньому перетині. Результати розрахунків параметрів збіглися з тими, що проведені за допомогою традиційних методів обчислення. Розроблені формули можна застосовувати для отримання параметрів двох запропонованих варіантів плит квадратної форми в плані за будь-яких значень сторони квадрата й кутів при вершині в поздовжньому перетині елементів нижньої основи.

Посилання

Burak R.J., Eng P. Construction details and guide specifications for interlocking concrete pavement. Montreal, Quebec : INFRA, 2002. 16 p.

The Effect of Groove-Underside Shaped Concrete Block on Pavement Permanent Deformation / М. Azman et al. Jurnal Teknologi Sciences & Engineering. 2013. Vol. 61. Is. 3. Р. 7–14.

Думанська В.В. Вдосконалення технології улаштування покриттів з фігурних елементів мостіння : автореф. дис. … канд. тех. наук : 05.23.08 «Технологія та організація промислового та цивільного будівництва» / Одеська державна академія будівництва та архітектури. Одеса, 2011. 20 с.

Study of pavements of concrete paving blocks with ribbed underside surface / V. Dumanska et al. Key Engineering Materials. 2020. Vol. 864. Р. 101–107.

Dumanska V., Vilinska L., Marchenko V. Studies of coatings from FEP with corrugated base from toothed elements of pyramidal shape on the horizontal and inclined surfaces. Academic Journal. Series “Industrial Machine Building, Civil Engineering”. 2017. № 1(48). P. 265–272.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-17