ПОКРАЩЕННЯ ХАРАКТЕРИСТИК КУЛЬОВОГО МЛИНА ЯК КЕРОВАНОГО ОБ’ЄКТА В ПРОЦЕСІ РУДОПІДГОТОВКИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2023.2.4

Ключові слова:

кульовий млин, подрібнення руди, покращення характеристик, перемішування матеріалу, початкова ділянка, коливання маси

Анотація

Внаслідок недостатньо ефективного перемішування матеріалу в початковій частині барабана кульового млина подрібнююче середовище втрачає ефективність роботи, що приводить до перевитрати електричної енергії, куль і футерівки. Дослідженням даного процесу займався ряд авторів в Україні і за кордоном, починаючи з середини 70-х років минулого століття. Запропоновані моделі досліджень, критерій перемішування у вигляді імовірнісного коефіцієнта, який може змінюватися в межах 0…1. Однак нині задачі перемішування матеріалу в кульових млинах до кінця не вирішені. Відсутня загальна оцінка пульсацій матеріалу в барабані, не оцінено стан матеріалу на початковій ділянці і не запропоновано підходів до його покращення. Зрозуміло, що вихід з даної ситуації можливо знайти в удосконаленні кульового млина шляхом покращення його характеристик. Дослідження виконані в межах реалізації теми «Оптимізація продуктивності кульових млинів по руді і готовому продукту при мінімальних енергетичних і матеріальних перевитратах», яка входить до наукової тематики Центральноукраїнського національного технічного університету. З погляду на це тема статті є актуальною. Метою даної роботи є зменшення перевитрат електроенергії, куль і футерівки в процесі подрібнення сировини покращенням характеристик кульового млина удосконаленням завантаження руди, пісків спірального класифікатора та води на основі оцінювання пульсацій матеріалу на початковій ділянці барабана. В процесі досліджень використано метод порівняння, аналізу, методи теорії кульових млинів, теорії автоматичного керування, теорії імовірностей, математичної статистики, теорії випадкових процесів. За допомогою комп’ютерної обробки масиву даних за спеціальною програмою отримані області зміни коливальних параметрів на вході кульового млина по твердому і воді, при яких відносні відхилення маси матеріалу в агрегаті не перевищують ±3,0%, що гарантує нормальний хід технологічного процесу. Встановлено, що як по твердому, так і по воді самими небезпечними є коливання з занадто малою частотою і значними амплітудами. Важливою є проблема перемішування матеріалу в початковій частині барабана кульового млина, оскільки тут низька ефективність осереднення. Найбільш доцільним є шлях, спрямований на покращення умов перемішування ліквідацією існуючих недоліків. По-перше, перед входом руди в млин її необхідно змочити частиною потоку води, а піски перед входом в завитковий живильник максимально розрідити другою частиною потоку води. Третю частину потоку води в млин необхідно розбризкати в широкій зоні входження руди в технологічний агрегат. Такі операції забезпечують ефективне перемішування і подрібнення матеріалу вже в початковій ділянці барабана млина. Збурюючі впливи по потоку руди не порушують технологічний режим кульового млина.

Посилання

Кондратець В.О., Карчевська М.О. Моделювання розподілу крупного твердого з метою ідентифікації завантаження кульових млинів. «Інтелектуальні системи прийняття рішень та проблеми обчислювального інтелекту»: Міжн. наук. конф. (Євпаторія, 18–22 трав. 2009 р.). Євпаторія. 2009. Т. 1. С. 68–70.

Грінман І.Г. Автоматизація процесів збагачення руд кольорових металів. Київ: Наукова Думка, 1964. 212 с.

Lynch A.J. Mineral Crushing and Grinding Circuits. Developments in Mineral Processing. Paris: Elsevier, 1977. 354 p.

Kellsall D.F.A. Study of breakage in a small countinuons opencircult wet ball mill. Canad Mining J. 1965. № 10. p. 25–29.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-09