ТЕОРЕТИЧНІ ПІДХОДИ ДО ФОРМУВАННЯ ТРАНСФОРМАЦІЙНОЇ МОДЕЛІ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА В ДЕРЖАВІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2023.3.25

Ключові слова:

громадянське суспільство, трансформація, модель громадянського суспільства, соціальний капітал, демократія, свобода, закон

Анотація

У даній роботі проведені теоретичні дослідження в контексті формування моделі трансформації громадянського суспільства, що є безперервним і динамічним процесом, який змінюється від одного суспільства до іншого. Дослідження доводить, що формування зазначеної моделі відбувається під впливом унікальних історичних, політичних, соціальних та культурних факторів, які впливають на громадянське суспільство та вимушують його розвиватися, згідно засад демократичного врядування, соціальної справедливості та прав людини. Визначено базові елементи трансформації громадянського суспільства в Україні, до них віднесено: зміни політичних процесів, які полягають у зміцненні демократії, правової держави та суспільного розвитку; підвищення громадянської активності через доручення громадян до різних громадських рухів, волонтерських організацій і проектів, спрямованих на допомогу пораненим військовим, біженцям та ветеранам; медіа та інформаційний простір, який став ключовим інструментом для формування громадської думки і мобілізації громадян; соціокультурні зміни, які спрямовані на національну ідентичність та сприяють підвищенню рівня патріотизму; міжнародна підтримка, яка складається з отриманням допомоги від міжнародних партнерів у військовому, гуманітарному та економічному відношенні. На основі досліджень закордонних та вітчизняних науковців виявлені основні складові сучасній моделі громадянського суспільства. В дослідженні визначено, що до складових української моделі необхідно віднести: соціальний капітал, засади демократії та правової держави, розвиток спільнот і глобальну інтеграцію. Підсумком дослідження є твердження, що результативність та ефективність трансформації моделі громадянського суспільства залежить від дієвості зазначених складових моделей, що визначається на основі нормативно-правового забезпечення та реалізації організаційних інструментів публічного управління.

Посилання

Батлер Дж. Перформативність, прекарність та сексуальна політика. Образ, тіло, порядок. Гендерні дослідження в міждисциплінарному спектрі : антологія. Пер. з англ. та нім.; за ред. К. Міщенко, С. Штретлінг. Київ : Медуза, 2014. 210 с.

Butler, J. Gender Trouble: Feminism and the Subversion of Identity. New York: Routledge. 2004. 272 p.

Fraser N. Recognition without Ethics? Theory, Culture and Society. 2001. No 2-3. P. 43-55.

F. Fycyama The End of History and the Last Man.Free Press. 1992. 215 p.

Френсіс Фукуяма розповів, як Україна може використати вразливість росії URL: https://www.radiosvoboda.org/

Україна є джерелом натхнення для всього вільного світу URL: https://www.pravda.com.ua/(accessed 12 September 2023)

Андресюк Б. 17 днів, які потрясли світ. Громадянське суспільство як реальність. Голос України. 2005. № 12, С. 4.

Цвих В. Ф. Профспілки у громадянському суспільстві: теорія, методологія, практика. К. ВПЦ «Київський університет», 2002. 376 с.

Власюк О.С., Крисаченко В.С., Степико М.Т. Український соціум. К.: Знання України, 2005 р. 235 c.

Гурицька М. С., Рихлік В.А., Шмига Ю.І. Особливості становлення громадянського суспільства та інформаційного суспільства в сучасній Україні. Гілея: науковий вісник. 2019. Вип. 146(3), С. 54-59.

Ващенко А. Моделі взаємодії громадянського суспільства та держави в концепціях представників англо-американських представників політичної традиції. Політичні інститути та процеси. 2018. Випуск 4, С. 25-32.

Дугінець Г., Ніжейко К. Роль української громадянської платформи у протистоянні російській пропаганді в ЄС. Матеріали міжнародної науково-практичної конференції. «Міжнародний історичний досвід повоєнної реконструкції економіки: уроки для України». Київ, 2023 р. 125 с. URL: http://ief.org.ua/wp-content/uploads/2023/05/Mizhnar-istor-dosvid-povojen-reconstrukcii-uroky-dla-Ukrainy.pdf /

Новак І. Роль соціального діалогу в повоєнному відновленні гідної праці. Матеріали міжнародної науково-практичної конференції. «Міжнародний історичний досвід повоєнної реконструкції економіки: уроки для України» Київ, 2023 р. 125 с. URL://ief.org.ua/wp-content/uploads/2023/05/Mizhnar-istor-dosvid-povojen-reconstrukciiuroky-dla-Ukrainy.pdf /

Громадянське суспільство України: реалії та пошук ідеальної моделі розвитку URL: https://gurt.org.ua/articles/10301

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-13

Номер

Розділ

ПУБЛІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ТА АДМІНІСТРУВАННЯ