ОРІЄНТИРИ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ ПРО УХИЛЕННЯ ВІД ОПОДАТКУВАННЯ У ТРАНСФЕРТНОМУ ЦІНОУТВОРЕННІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2023.4.34

Ключові слова:

трансфертне ціноутворення, контрольовані операції, пов’язані особи, платники податків, податкова поведінка, ухилення від оподаткування.

Анотація

Трансфертне ціноутворення є найбільш проблематичним у питаннях ухилення від оподаткування для усіх країн з відкритою економікою. Можливість штучного зниження об’єкту оподаткування з корпоративного податку (податку на прибуток підприємств) через здійснення операцій з пов’язаними особами та з нерезидентами або філіями у інших юрисдикціях часто застосовується суб’єктами господарювання різних країн. Не є виключенням і Україна. Ухилення від оподаткування з використанням трансфертного ціноутворення спостерігалися і до повномасштабного вторгнення російської федерації на територію нашої держави, а з введенням мораторію на податкові перевірки під час війни ризик зростання їх обсягів різко підвищився. Дослідження у цій сфері є необхідними з метою запобігання злочинним діям у сфері оподаткування, особливо враховуючи критичну нестачу коштів у державному бюджеті. У статті розглянуто проблематику трансфертного ціноутворення в Україні з позиції можливостей ухилення від оподаткування. Надано визначення трансфертним цінам. Розглянуто неможливість уникнення трансфертного ціноутворення через наявність економічних, структурних та організаційних причин ведення бізнесу. Здійснено огляд національного законодавства щодо регламентування трансфертного ціноутворення. Надано визначення поняттю контрольовані операції. Описано критерії пов’язаності осіб згідно з Податковим кодексом України. Закцентовано увагу на суб’єктивних чинниках прийняття рішення про ухилення від оподаткування при здійсненні операцій з пов’язаними особами. Наведено групування контрольованих операцій згідно з вітчизняним законодавства. Проведено оцінку додаткових умов визнання операцій контрольованими через призму можливостей застосування цих умов задля уникнення заходів податкового контролю. В дослідженні наголошується, що прийняття рішень про ухилення від оподаткування базується на якості контрольних заходів і можливості здійснення податкового контролю. Масові податкові девіації великого бізнесу, зростання можливостей налагодження зовнішньоекономічних операцій актуалізують необхідність повернення практики перевірок з трансферного ціноутворення. Задля підвищення якості таких перевірок необхідним є долучення податкових органів України до системи автоматичного обміну податковою інформацію між іншими країнами.

Посилання

Сухоліт І. Трансфертне ціноутворення в Україні. Консалтингова компанія «Парето». URL : https://tco-audit.com.ua/ua/chto-takoe-transfertnoe-cenoobrazovanie/ (дата звернення: 17.12.2023).

Kumar S., Pandey N., Chatterjee A.N., Pandey N., Lim W.M. What do we know about transfer pricing? Insights from bibliometric analysis. Journal of Business Research. 2021. Vol. 134. Рр. 275–287.

Navarro А. An Introduction to Research in Transfer Pricing. Working Paper of the Max Planck Institute for Tax Law and Public Finance. 2023. No 6. URL : https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=4389433 (accessed 17.12.2023).

Податковий кодекс України : Закон України від 02.12.2010 р. № 2755-VI. Дата оновлення: 08.12.2023. URL :

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17#Text (дата звернення: 18.12.2023).

Андрущенко В. Л., Тучак Т. В. Морально-етичні імперативи податків та оподаткування (західна традиція) : монографія. Київ : Алерта, 2013. 384 с.

Особливості контролю за трансфертним ціноутворенням в умовах воєнного стану. Державна податкова служба України. URL : https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/586570.html (дата звернення: 19.12.2023).

Король С. Я., Уманців Г. В., Шушакова І. К. Розвиток трансфертного ціноутворення в умовах глобалізації. Економічна теорія та право. 2021. № 2 (45). С. 87–100.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-01-30