НЕОБХІДНІСТЬ ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ КОНТРОЛІНГУ НА ПІДПРИЄМСТВАХ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • Т. І. Дем’яненко

DOI:

https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2022.2.18

Ключові слова:

контролінг, управління, впровадження, підприємство, ефективність

Анотація

У статті наведено результати досліджень з таких питань, як аналіз теоретичного та практичного контролю, а також обґрунтування важливих інструментів ефективності управління та впровадження на підприємствах України. У сучасних мінливих умовах вітчизняний бізнес надто повільно реагує на зміни довкілля. Малі та середні підприємства страждають від цієї проблеми і тому потребують негайного вирішення. Зважаючи на це, було б корисно впровадити на підприємства такий сучасний інструмент, як система контролю, що тісно пов'язане з великою потребою у вдосконаленні системи управління, підвищення швидкості реагування та гнучкості організації на зміни довкілля. Саме використання контролю дає можливість визначати пріоритетні напрями діяльності на підприємства, контролювати витрати та планування, економно витрачати ресурси та сировину, знижувати витрати та шукати альтернативні шляхи використання обмежених фінансових ресурсів, що згодом призведе до скорочення собівартості продукції та позитивно впливає на прибуток. підприємства. Використання контролінгу означає виконання низки послідовних кроків, ефективність кожного з яких можна оцінити відразу після виконання. Тому використання системи управління на підприємствах дуже важливе для ефективної роботи, оскільки дозволить раціонально використовувати ресурси компанії. Впровадження системи контролінгу на підприємства орієнтоване на перспективу, тобто її завдання полягає не тільки в обліку фактичних витрат або отриманих доходів, а й у забезпеченні підприємства повною та якісною інформацією для прийняття рішень. планування майбутніх доходів та витрат. Наведено перешкоди для запровадження системи контролю в українських підприємствах. Пропонуються шляхи подолання цих перешкод. Пояснено результати та перспективи впровадження. За результатами дослідження виявлено кілька завдань, які необхідно вирішити при впровадженні контролю на підприємствах, з яких визначено основні: оптимізація управління організаційною структурою підприємств; організація ефективної системи оперативного обліку та обліку результатів; впровадження систем планування, контролю та аналізу діяльності; забезпечення мотивації працівників у підвищенні ефективності підприємств; автоматизація систем обліку та управління на підприємств України.

Посилання

Балацкий Е.О. Фінансові потоки у глобальному світі // Механізм регулювання економіки, міжнародний науковий журнал, № 3, т. 1 (35), 2008. – Суми: Університетська книга – С. 173–180.

І.К. Бистрякова. Удосконалення методичних підходів до аналізу фінансового стану підприємства // Економіст. – 2001. – № 11. – 40 с.

В еклич О. О. Економічний механізм регулювання контролінгу в Україні / О. Веклич. – К., 2003. – 88 с.

Виноградов С.Л. Контроллинг как технология менеджмента. Заметки практика / Контроллинг. – 2002. – № 2.

Гулін Д.В. Система контролінгу на промисловому підприємстві // Маркетинг в Україні. – 2000. – № 4.

Дем’яненко Т. І., Хомутов Д. Г. Формування системи механізму ефективного управління на промислових підприємствах. Економічний вісник Запорізької державної інженерної академії. 2018. Вип. 5. С. 81–85.

Данилишина Б.М., В.Куценко. Інноваційна модель економічного розвитку: роль вищої освіти // Вісник НАН України. – 2005. – № 9. – С. 26–35.

Demianenko T.I. Stalyi rozvytok vitchyznianykh pidpryiemstv v suchasnykh ekonomichnykh umovakh. Vcheni zapysky TNU imeni V.I. Vernadskoho. 2020. Vol. 31 (70). No. 2. https://doi.org/10.32838/2523-4803/70-2-30 [in Ukrainian].

Крупанин А.А. Основы предпринимательства. М. : Изд-во МГТУ, 2003. 177 с

Лев Т.А. Контролінг у фінансовому менеджменті вищого учбового закладу. – Донецьк: ІЕН НАН України, 2005.

Нємцов В.Д., Довгань Л.Є. Стратегічний менеджмент: Навч. посіб. – К., 2001. – 560 с.

Новиков О.А., Уваров С.А. Коммерческая логистика. Учебное пособие.– СПб.: Изд-во СПбУЭиФ, 2005. 111 с.

Сухорукова Т.Г. Концептуальный взгляд на экономическую безопасность предприятия // Залізничий транспорт України. – 2007. – № 2-3. – С. 9–12.

Терещенко О.О. Контролінг у системі антикризового управління підприємством // Фінанси України. – 2001. – № 12.

Фатхудинов Р.А. Конкурентоспособность: экономика, стратегия, управление. – М.: ИНФРА – М. – 2000. 312 с.

Хан Д. Планирование и контроль: концепция контроллинга: Пер.с нем. / Под ред. и с предисл. А.А. Турчака, Л.Г. Головача, М.Л. Лукашевича. М.: «Финансы и статистика», 2006. 800 с.

Манн Р., Майер Э. Контроллинг для начинающих: Пер. с нем. Ю.Г. Жукова / Под ред. В.Б. Ивашкевича. 2-е изд., перераб. и доп. М.: «Финансы и статистика», 2005. 304 с.

Цал-Цалко Ю.С. Фінансова звітність підприємства та її аналіз: Навч. посібник. – Житомир: ЖІТІ, 2001. – 300 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-10

Номер

Розділ

ПУБЛІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ТА АДМІНІСТРУВАННЯ