ДЕФОЛТ І ФІНАНСОВА СИСТЕМА УКРАЇНИ: ПЕРЕГЛЯД РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2024.2.45

Ключові слова:

дефолт, фінансова система, регулятивна політика, економічні труднощі, бюджетний дефі- цит, зовнішній торговельний баланс, політичні кризи, державний борг.

Анотація

Автором досліджено що, на сьогоднішній день в нашій країні, що дефолт України становить серйозну загрозу для економіки та фінансової системи країни. Проаналізовані різноманітні причини дефолту, такі як економічні труднощі, бюджетний дефіцит, погіршення зовнішнього торговельного балансу, політичні кризи та зростання державного боргу. З’ясовано, що для запобігання дефолту та забезпечення фінансової стабільності України необхідно впроваджувати реформи у різних сферах, включаючи фіскальну політику, монетарну політику, банківську систему, податкову систему та енергетику. Визначено також співпрацювати з міжнародними фінансовими організаціями та залучати іноземні інвестиції. Забезпечення фінансової стабільності та підтримки економічної безпеки України вимагає комплексного підходу та рішучих дій з боку уряду та інших зацікавлених сторін. Також у статті висвітлені політичні кризи та їх вплив на фінансову стабільність. Нестабільність у внутрішній політиці та відсутність консенсусу можуть призвести до втрати довіри як внутрішніх, так і зовнішніх інвесторів. Зростання державного боргу також є важливою причиною дефолту, особливо якщо немає можливості рефінансувати цей борг та сплатити відсотки. Недисциплінована позичкова політика та високі процентні ставки на борг можуть ускладнити ситуацію ще більше. Досліджено, що для запобігання дефолту та зміцнення фінансової стабільності України необхідно впроваджувати комплекс реформ та стратегій. Це включає в себе роботу над фіскальною політикою, монетарною політикою, банківською системою, податковою системою та енергетичною реформою. Підкреслено, що важливо співпрацювати з міжнародними фінансовими організаціями та залучати іноземні інвестиції для підтримки фінансової стабільності та забезпечення економічної безпеки України. Комплексний підхід та рішучі дії є важливими факторами у запобіганні дефолту та забезпеченні сталого розвитку країни. Розглянуто вплив можливого дефолту України на міжнародні фінансові ринки та відносини з міжнародними кредиторами та іншими країнами, а також обговорено роль міжнародних фінансових організацій, зокрема Міжнародного валютного фонду у вирішенні фінансових криз.

Посилання

Cлав’юк Н. Р. Державний борг України: тенденції і наслідки. Наукові записки НаУКМА. Економічні науки. 2018 р. 3(1), С. 101–106. URL: http://spne.ukma.edu.ua/article/view/150636 (дата звернення 08.04.2024)

Глущенко С. В. Монетарна політика: теоретико-методологічні аспекти : підруч. для студ. вищ. навч. закл. К. : НаУКМА, 2017 р. 64 с. URL: https://ekmair.ukma.edu.ua/server/api/core/bitstreams/fa9aefc2-a699-41e6-a681-708cb6832c5e/content (дата звернення 08.04.2024)

Деркач Ю. Б. Використання інструментів валютного регулювання в умовах воєнного стану. Трансформаційна економіка. № 3 (03), 2023 р. С. 21–25. URL: https://www.transformations.in.ua/index.php/journal/article/view/27/28 (дата звернення 08.04.2024)

Дефолт – що це таке та що значить для країни і людини. URL: https://termin.in.ua/defolt/#Defolt_pricini_viniknenna (дата звернення 08.04.2024)

Дефолт через великий держборг Україні не загрожує – фінансовий експерт. 2023 р. URL: https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3777665-defolt-cerez-velikij-derzborg-ukraini-ne-zagrozue-finansovij-ekspert.html (дата звернення 08.04.2024)

Небава, М. I. Теорія макроекономіки : Навч. Посібник.. Київ : Слово, 2003. 536 с. Дискреційна фіскальна політика та її інструменти. Політика державних видатків і податкова політика. URL: https://web.posibnyky.vntu.edu.ua/fmib/14nebava_teoriya_makroekonomiki/7.htm(дата звернення 08.04.2024)

Онишко С. В. Регулятивний потенціал фінансового ринку в умовах глобальних викликів: Ірпінь : Видавництво Національного університету ДПС України, 2016 р. 452 с.

Співпраця з міжнародними фінансовими організаціями. Національний банк України. URL: https://bank.gov.ua/ua/about/international/financial-institutions (дата звернення 08.04.2024)

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-02

Номер

Розділ

ПУБЛІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ТА АДМІНІСТРУВАННЯ