СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У МІСЦЕВОМУ САМОВРЯДУВАННІ ПІД ЧАС ВІЙСЬКОВОЇ АГРЕСІЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2023.1.33

Ключові слова:

місцеве самоврядування, децентралізація, інформаційно-комунікативні технології, територіальна громада

Анотація

У статті розкрито сучасні тенденції розвитку інформаційно-комунікаційних технологій у місцевому самоврядуванні. Визначено, що реформа децентралізації влади позитивно вплинула на формування нових підходів у взаємовідносинах держави з громадськістю, дозволила змінити підхід, який попередньо існував в українській системі місцевого самоврядування, тоді як розвиток інформаційних технологій та їх впровадження в сфері публічного управління дозволили зробити максимально зручним та доступним до державних послуг. Це надало можливості наблизити місцеву владу та самоврядування до громадянського суспільства, створивши перманентну можливість цифрового діалогу між ними. Військова агресія Росії проти України довела, що існує проблема недостатньої кількості кваліфікованих кадрів в місцевому самоврядуванні (особливо віддалених та малих населених пунктів) та недостатнє забезпечення матеріально-технічної бази для налагодження доступу до відповідних технологій, а також нестаток досвіду налагодження роботи в нових умовах. Доведено, що необхідно шукати нові підходи до підвищення результативності та ефективності діяльності органів публічного управління на основі найкращих методів та стандартів публічного управління, які мають міжнародне визнання як інструменти якісного та виваженого управління процесами розвитку, що протікають на рівні міста. Необхідно обов’язково врахувати під час відновлення міст, які були зруйновані або пошкоджені необхідно забезпечити створення та розвиток комфортних умов для проживання міст, здатних забезпечувати своїх мешканців всіма необхідними їм послугами та благами. Найголовніше в наші часи гарантувати безпеку та прямувати до сталого розвитку через постійну модернізацію систем управління містом на основі вимог міжнародних стандартів і передових засад міжнародного досвіду, враховуючи фінансову допомогу міжнародних організацій.

Посилання

Данил’ян В. О. Інформаційне суспільство та перспективи його розвитку в Україні (соціальнофілософський аналіз): монографія. Х. Право. 2008. 184 с.

Головні вектори відновлення України – національна безпека та європейська інтеграція. Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України. 2022. URL: https://mspu.gov.ua/news/premier-ministr-holovnivektory-vidnovlennia-ukrainynatsionalna-bezpeka-ta-ievropeiska-intehratsiia.

Новицький А. М. Феномен «інформаційного суспільства» як об’єкт наукового дослідження. Інформація і право. 2011. № 1. С. 25-29.

Богуш В. М., Юдін О. К. Інформаційна безпека держави. К.: МК-Прес. 2005. 432 с

Електронне урядування. Термін. URL: http://uk.wikipedia.org/wiki/Електронне_урядування

Баранов О. Електронний уряд в Україні? Буде! Коли? URL: http://www.zn.kiev.ua/nn/show/376/33406/

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-28

Номер

Розділ

ПУБЛІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ТА АДМІНІСТРУВАННЯ