МОДИФІКАЦІЇ ВИБОРЧИХ СИСТЕМ: ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2023.2.35

Ключові слова:

виборча система, пропорційна система, мажоритарна система, виборчий округ, змішана система, вибори, представницький орган, квота

Анотація

Аналізуючи виборче законодавство України, не можна не звернути увагу на суперечливість у питанні правового регулювання виборчого процесу. Недоліки вітчизняних виборчих систем призводять до зниження виборчої культури (поширення політичної корупції, абсентеїзму тощо) та зниження рівня довіри населення до органів державної влади. Тому в період активної конституційно-правової реформи постає нагальна потреба в розробці ефективних виборчих систем. Перед українськими вченими постало питання вибору найбільш ефективних виборчих технологій при проведенні кампаній в умовах різних виборчих систем. У дослідженні було виявлено, що виборча система – це передбачена законом сукупність виборчих процедур, пов’язаних з формуванням органів влади. Виборчі системи являють собою різні модифікації двох основних типів: мажоритарної та пропорційної. На основі виборчого права формується відповідний тип виборчої системи. Метою статті став порівняльний аналіз діючих виборчих систем держав світу, зокрема і на прикладі діючої виборчої системи в Україні. Зроблені висновки про те, що представницька система передбачає виділення в представницькому органі квоти від певних соціальних груп. Мажоритарна система передбачає вибори, як правило, в одномандатних округах і визначення переможця за більшістю голосів, отриманих в округах. Пропорційна система передбачає вибори за партійними списками та розподіл мандатів між партіями пропорційно кількості голосів, отриманих кожною з них у межах виборчого округу. Змішана система передбачає вибори за мажоритарним і пропорційним принципами. В свою чергу, виборча система в Україні базується на законодавстві про вибори Президента, Верховної Ради та місцевих органів влади. Нова виборча система поклала початок політичному структуруванню органів державної влади та місцевого самоврядування.

Посилання

Бабенко К. А. Конституційно-правове регулювання і розвиток виборчого права України. URL: https://6aas.gov.ua/ua/proekty/articles/b/439-konstitutsijno-pravove-regulyuvannya-i-rozvitok-viborchogo-prava-ukrajini.html.

Баранівський В.Ф. Політологія: Підручник. Київ: Національна академія управління, 2016 р. 236 с.

Бучин М. А. Демократичні принципи виборів: політико-правові аспекти регулювання в Україні : моногр. Львів : Вид-во Львівської політехніки. 2012. 364 с.

Воронянський О.В., Кулішенко Т.Ю., Скубій І.В. Політологія: Підручник. Харків: ХНТУСГ імені Петра Василенка, 2017 р. 180 с.

Іванов Д. Віртуалізація суспільства. URL: http://lib.ru/POLITOLOG/ivanov_d_v.txt.

Ільницький М.С. Теоретико-правові засади виборчого процесу. Європейські перспективи № 2, 2018. URL: https://dspace.univd.edu.ua/xmlui/bitstream/handle/123456789/11455/Teoretyko_pravovi_Ilnytskyi_2018.pdf?sequence=1&isAllowed=y.

Ключковський Ю.Б. Виборчі системи та українське виборче законодавство: монографія. Національний університет «Києво-Могилянська Академія». К.: Час Друку, 2011. 132 с.

Нестерович В.Ф. Поняття виборчої системи та її основні розуміння в конституційному праві.Публічне право. 2019. № 1. С. 17–19.

Новиков О. В. Пропорційна система відкритих списків в Україні – перспектива чи реальність? Молодий вчений. 2017. No 11 (51). С. 958–962.

Томахів В. Політологія, Навч. Посібник. Вид. т-е, доповнене. Тернопіль: ТНЕУ, 2018. 244 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-09

Номер

Розділ

ПУБЛІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ТА АДМІНІСТРУВАННЯ