ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ ЗАЙНЯТОСТІ В СФЕРІ МЕДИЦИНИ ЯК НЕОБХІДНА ПЕРЕДУМОВА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2023.2.37

Ключові слова:

зайнятість населення, медицина, безпека держави, проблеми зайнятості в сфері медицини, чинники, шляхи вирішення проблеми зайнятості

Анотація

У статті розкрито проблемних аспектів зайнятості в сфері медицини як необхідна передумова забезпечення безпеки держави. Досліджено стан зайнятості в сфері медицини зважаючи на останні події в Україні, зокрема поширення пандемії коронавірусної хвороби. Встановлено, що загострення сучасних проблем глобального характеру (розповсюдження епідемій, загострення військових конфліктів, зростання старіння суспільства тощо) обумовлюють появу необхідності у медичному обслуговуванні належного рівня, а також у якісній відбудові кадрового забезпечення сфери охорони здоров’я, зокрема у покращенні зайнятості населення в даній сфері. Розкрито проблеми зайнятості в сфері медицини в Україні, зокрема скорочення кількості зайнятих у сфері медицини; погіршення авторитетності медичних спеціальностей; значне скорочення масштабів підготовки медпрацівників; стабільне зменшення доступу населення до отримання медичної освіти; погіршення рівноваги кількості зайнятих в сфері медицини між міською та сільською місцевостями; недостатній рівень мотивації медпрацівників до ефективної діяльності, що зумовлено недосконалістю системи її оплати; висока частка працівників пенсійного віку у структурі кадрового забезпечення сфери медицини; неконтрольовані міграційні процеси серед медпрацівників з України за кордон. Наведено чинники, що впливають на стан зайнятості в сфері медицини. Визначено шляхи вирішення проблеми зайнятості в сфері медицини в Україні, зокрема покращення кадрового забезпечення сфери охорони здоров’я за рахунок впровадження удосконалених освітніх програм; сприяння дотримання прав працівників, зайнятих в сфері медицини; подолання перешкод в напрямі доступу студентів до отримання медичної спеціальності; зростання обсягів фінансування в розвиток сфери медицини з метою залучення капіталовкладень у базову підготовку медичних працівників. Подібні заходи сприятимуть створенню висококваліфікованого та мотивованого кадрового забезпечення в сфері медицини, а також посилить його ефективність, що в результаті дозволить покращити стан зайнятості в даній сфері.

Посилання

Власенко Р.В. Щодо кадрового забезпечення галузі охорони здоров’я. URL: https://niss.gov.ua/sites/default/files/2021-09/ohorona-zdorovya.pdf.

Волосовець О. П., Заболотько В. М., Волосовець А. О. Кадрове забезпечення галузі охорони здоров’я в Україні та світі: сучасні виклики. Українські медичні вісті. 2020. № 1 (84). Том 2. С. 20–26.

Лук’янчук Є. Скоро не буде кому лікувати, або Що чекає на традиційну модель медичної допомоги?. URL: https://www.apteka.ua/article/531937.

Носуліч Т.М. Кадровий потенціал системи охорони здоров’я: проблеми та перспективи розвитку. Демографія та соціальна економіка. 2006. № 1. С. 173–179.

Орлова Н.С. Проблеми формування кадрового потенціалу галузі охорони здоров’я в умовах пандемії СOVID‑19 у світі. Наукові інновації та передові технології. 2022. № 10 (12). С. 112–122.

Офіційний сайт Державної служби статистики України. URL: https://www.ukrstat.gov.ua/.

Сабецька Т.І. Аналіз кадрового забезпечення галузі охорони здоров’я України. Економіка та суспільство. 2022. Випуск 40. URL: https://www.economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1466/1411.

Organisation for Economic Co-operation and Development (2020) Contribution of migrant doctors and nurses to tackling COVID-19 crisis in OECD countries. URL: http://www.oecd.org/ coronavirus/policy-responses/contribution-of-migrant-doctors-and-nurses-to-tackling-covid-19-crisis-in-oecd-countries2f7bace2/#tablegrp-d1e94.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-09

Номер

Розділ

ПУБЛІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ТА АДМІНІСТРУВАННЯ