НАВЧАЛЬНО-НАУКОВЕ ПАРТНЕРСТВО З МІЖНАРОДНИМИ ОРГАНІЗАЦІЯМИ В УМОВАХ МІГРАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2023.2.38

Ключові слова:

партнерство, політика, освіта, міграція, програма, Україна, метод, навчальні заклади

Анотація

У статті досліджено навчально-наукове міжнародне партнерство з міжнародними організаціями в умовах міграційної політики та описано важливу роль освіти навіть в умовах міграції та підтримка здобувачів освіти із України за кордоном. Досліджені ризики міграційної освіти, а саме залежність від іноземних викладачів та програм, та інші. Не виключені також і переваги та шляхи удосконалення , особливості такої освіти , що пов’язані з необхідністю забезпечення доступності та якості освіти для дітей та молоді. Сьогодні міста та регіони з розвинутою мережею ВНЗ є так званими центрами притягання міграційних потоків бажаючих здобувати освіту. Вже зараз, суттєво зросла конкурентоспроможність цих закладів. Зростання кількості студентів, що проживають поза межами знаходження ВНЗ, засвічує про зростання обсягів освітньої міграції на внутрішньому та міжрегіональному рівнях. Існують ще й такі практичні заходи, які мають потенціал у внутрішній та міжрегіональній освітній міграції, це співпраця між університетами, обмін аспірантами та докторантами з метою їхньої участі у спільних наукових дослідженнях із різних галузей науки, викладання, написання спільних наукових праць. Зрозуміло, що програми міжнародного співробітництва допомагають та створюють можливості навчатися, працювати та подорожувати. Дуже цінне навчально-наукове партнерство тим, що не обмежується розташуванням, а включає у себе технологічний прогрес і змогу завжди бути на зв’язку здобувачам. На сьогодні, міграційна освіта є важливим методом підвищення якості освіти та конкурентоспроможності держави в міжнародному партнерстві. Співпраця, тобто навчально-наукове партнерство з міжнародними організаціями може набувати різних форм і не повинна розглядатися як результат злиття цих організацій або ж поглинання. Досліджено, що встановлення партнерства може бути легким завданням, а ось підтримка переваг даного партнерства у довгостроковій перспективі може виявитися складнішим завданням, потребувати додаткових зусиль двох сторін. Сучасна міграційна освіта для нашої держави це можливість передбачення майбутніх освітніх тенденцій, демонстрація свого лідерства та неймовірні можливості для академічного та особистісного зростання як професіоналів у свої сфері.

Посилання

Махонюк О. В. Формування та розвиток ринку міграційних послуг в Україні: Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук (08.00.07 – Демографія, економіка праці, соціальна економіка і політика). Вінниця, 2019.

Закон України «Про вищу освіту» [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18#Text

Махонюк О. В. Формування та розвиток ринку міграційних послуг в Україні: Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук (08.00.07 – Демографія, економіка праці, соціальна економіка і політика). Вінниця, 2019.

Жураковська Л.А. Тенденції освітньої міграції в контексті глобалізації економічного розвитку [Електронний ресурс]. Демографія та соціальна економіка. 2014. № 1(21). Режим доступу: http://dse.org.ua/ arhcive/21/20.pdf

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-09

Номер

Розділ

ПУБЛІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ТА АДМІНІСТРУВАННЯ