ДИДЖИТАЛІЗАЦІЯ УПРАВЛІННЯ HR НА ПІДПРИЄМСТВАХ СФЕРИ ПОСЛУГ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2023.4.33

Ключові слова:

диджиталізація, HR-менеджмент, HR-Digital, сфера послуг, людські ресурси, ефективність.

Анотація

У даній статті висвітлені головні аспекти диджиталізації управління HR на підприємствах, які здійснюють свою діяльність у сфері послуг. Були виокремлені та систематизовані ключові способи та засоби диджиталізації HR-менеджменту на сучасному етапі: застосування конкретних рішень для конкретних підприємств, що передбачає відсутність шаблонності; введення диджиталізації HR на кожному з етапів життєвого циклу працівника сфери послуг: від рекрутингу до звільнення; застосування чат-ботів; використання мобільних електронних пристроїв для ведення документообігу; широке застосування JobTrakers, які включають як системи управління кар’єрою в компаніях, так і рекрутингові платформи для кандидатів та роботодавців. При більш детальному аналізі кожного із зазначених аспектів диджиталізації управління HR на підприємствах сфери послуг було встановлено, що головними недоліками їхнього впровадження є доволі високі витрати та потреба у високотехнологічній інфраструктурі, що, відповідно, потребує також значних грошових витрат. І хоча у більшості випадків переваг більше, ніж недоліків, значна частка компаній, які здійснюють свою діяльність у сфері послуг, може потенційно не захотіти їх впроваджувати через те, що витрачені кошти на диджиталізацію далеко не завжди одразу можуть виправдати себе. Для таких підприємств при відсутності великих бюджетів пріоритетом може стати застосування чат-ботів та JobTrakers, серед беззаперечних переваг яких, окрім низької вартості та відсутності суттєвих витрат на впровадження, можна виділити швидкий доступ до необхідної інформації як, власне, для працівника, так і для HR-менеджера. У результаті проведеного дослідження прийшли до висновку, що у питанні диджиталізації HR-менеджменту у сфері послуг ефективність напряму корелює із кількістю грошових та інтелектуальних ресурсів, витрачених на впровадження певної технології. На тому етапі, коли підприємство не в змозі витрачати значні ресурси на процес диджиталізації HR, воно може застосовувати чат-боти, мобільні додатки та JobTrakers як альтернативу складним технологічним рішенням та побудові цілісної диджитал-інфраструктури в компанії.

Посилання

Кобеля, З. І., Тодорюк, С. І. Диджиталізація HR: майбутнє кадрового адміністрування. Бізнесінформ, № 1, 2022. С. 397–402. DOI: https://doi.org/10.32983/2222-4459-2022-1-397-402.

Коляденко С. В. Цифрова економіка: передумови та етапи становлення в Україні та світі. Економіка. Фінанси. Менеджмент: актуальні питання науки і практики. 2016. № 6. С. 105–112.

Куйбіда, В. С., Петроє, О. М., Федулова, Л. І., Андрощук, Г. О. Цифрові компетенції як умова формування якості людського капіталу: аналітичний запис. Київ: НАДУ, 2019. С. 28.

Рудакова, С. Г., Данилевич, Н. С., Щетініна, Л. В., Касяненко, Я. А. Dіgital HR – майбутнє кадрового адміністрування. Бізнес Інформ. № 1, 2020. С. 265–270.

Ali, A.M. Digitalisation of Human Resources Management. Albukhary International University, 2022. pp. 12.

Dilshan, S. Best Job Trackers in 2023, 2023. Cresuma. Взято з https://cresuma.com/career-guides/best-jobtrackers/

Jhamani, M., Kudroli, N., Mahure, S., Nimbhorkar, L. Job Tracking System. International Journal of Research Publication and Reviews, Vol 3, no 11, 2022. pp. 932–935.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-01-30