НАПРЯМКИ ДІЯЛЬНОСТІ З АГРЕГАЦІЇ В ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИЦІ НА ОСНОВІ РОЗВИТКУ РОЗПОДІЛЕНОЇ ГЕНЕРАЦІЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2023.4.36

Ключові слова:

розумні мережі, розподілена генерація, діяльність, агрегація, агрегатор, управління.

Анотація

В статті розглянуто основні структурні та підструктурні елементи розумних електромереж та їх класифікацію. Визначено потребу реалізації комплексу законодавчих, організаційних, технічних, економічних та інших заходів з метою розвитку вітчизняного ринку електроенергії. Одним з перспективних напрямків впровадження розумних електромереж є розвиток розподіленої генерації. Опрацьовані визначення та трактування цього поняття. Визначено класифікацію об’єктів та ресурси розподіленої генерації. Розглянуто переваги її впровадження, якими насамперед є покращення якості електропостачання, зниження технологічних втрат електроенергії, підвищення енергоефективності, зростання рівня енергетичної безпеки, створення нових робочих місць. Водночас зауважено і на недоліки та перешкоди на шляху розвитку розподіленої генерації, якими можуть виступати їх висока початкова інвестиційна вартість та витрати на технічне обслуговування. Визначено комплекс заходів, необхідних для активного впровадження розподіленої генерації керуючись успішним досвідом європейських країн. Окрему увагу приділено агрегації як новому для нашої держави виду ліцензованої господарської діяльності на ринку електричної енергії, яка пов’язана з об’єднанням електроустановок, призначених для виробництва, зберігання та електричної енергії. Визначені основні терміни, цілі та функції діяльності, пов’язаної з агрегацією, а також можливості для нових учасників ринку шляхом координації об’єднання об’єктів розподіленої генерації джерелами енергії та управління їхньою участю на ринку електричної енергії. На основі аналізу нормативних документів ЄС, які регламентують діяльність учасників ринку електричної енергії, визначений комплекс базових завдань та вимог щодо впровадження та функціонування агрегації на ринку електричної енергії України на шляху до європейської інтеграції.

Посилання

Шевчук О. А., Борданова Л. С., Наухацька Т. А. Оптимізація енергоефективності економіки за допомогою технологічної концепції Smart Grid. Економічний вісник НТУУ «КПІ». 2019. № 16. С. 400–414.

Про схвалення Концепції впровадження «розумних мереж» в Україні до 2035 року. Розпорядження Кабінету Міністрів України № 908-р від 14.10.2022.

Закон України «Про ринок електричної енергії».

Чому в Україні слід розвивати децентралізовану енергетику вже сьогодні? Брифінг Центру екологічних ініціатив «Екодія. [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://ecoaction.org.ua/wp-content/uploads/2018/06/Briefrozpodilena-generacia-s.pdf.

Офіційний сайт Агенції з охорони довкілля США. [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://www.epa.gov.

Офіційний сайт Міністерства енергетики США. [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://www.energy.gov.

Stein Zach. Distributed Generation (DG). Carbon Collective Corporation. [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://www.carboncollective.co/sustainable-investing/distributed-generation-dg

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення та «зеленої» трансформації енергетичної системи України».

Directive (EU) 2019/944 of the European Parliament and of the Council of 5 June 2019 on common rules for the internal market for electricity and amending Directive 2012/27/EU (recast).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-01-30