КОНЦЕПЦІЯ КЕРОВАНОЇ СИСТЕМНОЇ ЕВОЛЮЦІЇ СУБ’ЄКТА ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ ТА АДМІНІСТРУВАННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2023.4.47

Ключові слова:

публічна влада, орган публічної влади, оцінка якості публічної влади, публічне управління та адміністрування, суб’єкт публічного управління та адміністрування, керована системна еволюція суб’єкта публічного управління та адміністрування.

Анотація

Робота присвячена формуванню наукового підґрунтя щодо постановки проблеми своєчасної системної відповідності органів публічної влади умовам трансформації середовища їх діяльності та формуванню концепції розв’язання визначеної проблематики на основі системного підходу. В роботі досліджено наукові основи створення та функціонування органів публічної влади як системи та їх функціонування з точки зору теорії бюрократичної організації М. Вебера. Виокремлено один з основних теоретичних аспектів ефективності та результативності функціонування систем – відповідність системи внутрішнім трансформаціям та зовнішнім викликам. Підтверджено і обґрунтовано необхідність системного оновлення та модернізації органів публічної влади як системи. Охарактеризовано основні типові проблеми діяльності органів публічної влади, зроблено акцент на їх системності та циклічності, кореляційному зв’язку з адаптивними спроможностями суб’єктів публічного управління та адміністрування. Досліджено наявні в практиці публічного управління та адміністрування системи оцінки якості діяльності органів влади та підходи до їх оновлення і модернізації. Зроблено висновок, на основі аналізу результатів практичної діяльності органів публічної влади, щодо невідповідності ефективності і результативності вищезазначених систем і підходів викликам, що стоять перед суб’єктами публічного управління та адміністрування в сучасних умовах. Зроблено припущення щодо можливого розв’язання типової проблематики діяльності суб’єктів публічного управління та адміністрування за рахунок формалізованого системного циклічного оновлення. Запропоновано наукову концепцію керованої системної модернізації та оновлення органів публічної влади і їх діяльності. Сформовано основні складові концепції та окреслено методологію її формування. Визначено цільові орієнтири розробки концепції та її адаптації в практичну діяльність органів публічної влади. Окреслено напрями наукового пошуку та подальших досліджень щодо обґрунтування визначення суб’єкта керованої системної еволюції в структурі органу публічної влади, формування методологічного змісту та алгоритму керованої системної еволюції, обґрунтування найбільш оптимального циклу проведення керованої системної еволюції, розробки методики визначення об’єктів комплексного бенчмаркетингу для проведення керованої системної еволюції, обґрунтування режиму здійснення системної еволюції та особливостей керованої системної еволюції для органів державного управління та місцевого самоврядування.

Посилання

Половцев О.В. Системний підхід до прийняття рішень в державному управлінні: монографія / Половцев О.В., [монографія] GlobeEdit Dodo Books Indian Ocean Ltd. member of the OmniScriptum S.R.L Publishing groupe, 2021 р., 207 стор., ISBN 978-620-0-62602-8

Weber M. “Bureaucracy” // From Max Weber: Essays in Sociology / translated, edited and introduced by H. H. Gerth and C. Wright Mills. London : Routledge, 1948.

Hubbard R., Paquet G. The black Hole of Public Administration. Ottawa: University of Ottawa Press, 2010. 537 p. P. 7–8.

Vedung E. Public Policy and Program Evaluation. London: Routledge, 1997. 336 p.

Polovtsev, O. V., Golova, A. V., & Dubin, D. L. (2023). Retrospective analysis of socio-political conditions of the transformation process of the functional content of public authority activity. News of Science and Education, 1. Retrieved from https://scieduc.eu/ojs_en/index.php/en_ojs/article/view/63

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-01-30

Номер

Розділ

ПУБЛІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ТА АДМІНІСТРУВАННЯ