ПУБЛІЧНЕ УПРАВЛІННЯ: НОВА МОДЕЛЬ ПІДГОТОВКИ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ В СИСТЕМІ БЕЗПЕРЕРВНОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2023.4.48

Ключові слова:

безперервна освіта, модель, механізми, підготовка, публічне управління, педагогічні працівники.

Анотація

У презентації результатів дослідження розглядається сутність, можливості та особливості навчання педагогічних працівників впродовж життя в системі безперервної освіти; визначені моделі безперервної освіти з підготовки фахівців, зокрема педагогічних працівників, в умовах публічного управління та основні системи їх професійного навчання. Публічне управління включає, зокрема, ту діяльність, яка забезпечує ефективне функціонування всієї системи органів державної влади та органів місцевого самоврядування і передбачає широке залучення різних зацікавлених сторін до розробки та реалізації державної політики в соціальному управлінні. При навчанні студентів в педагогічних ЗВО управління розглядається в додатку до освітніх систем: школам, дошкільним закладам, центрам додаткової освіти тощо. Сучасна система загальної, середньої спеціальної і вищої освіти України вимушена вирішувати такі завдання, про які кілька років тому багато учених-педагогів і практиків серйозно не замислювалися. Йдеться про необхідність формування у здобувачів освіти мотивів, потреб, інтересу отримати освіту високої професійної компетентності, адаптаційних умінь для успішної професійної діяльності. Це дозволить правильно намітити шляхи формування і зміцнення професійного інтересу при навчанні в школі, коледжі і ЗВО, від чого багато в чому залежить подальша професійна діяльність, соціалізація особистості. Тому виникла необхідність розробити напрями впровадження механізмів зарубіжного досвіду безперервної освіти в Україні. Звідси виникла проблема пошуку дослідження діяльнісного забезпечення механізмів розвитку такої системи освіти, основною метою якої є з’ясування особливостей самого процесу навчання людини в різні періоди життя, його мотивація, розвиток інтересів і потреб фахівців різних галузей знань. Правильне професійне самовизначення, інтерес у рамках нової моделі безперервної освіти – критерії оцінки якості підготовки фахівців різних галузей освіти в Україні, зокрема і педагогів.

Посилання

Bouckaert G. Modernizing the Rechtsstaat: Paradoxes of the Management Agenda [Text] / G. Bouckaert. Berlin: Duncker & Humblot, 2002. 155 р.

Keeling D. Management in Government / D. Keeling. London: Allen & Unwin. 1972.

Mary P. Follett. Creating Democracy, Transforming Management, Tonn, Joan C., New Haven: Yale University Press, 2003. 366 p.

Pollitt C. Public Management Reform: A Comparative Analysis / C. Pollitt, G. Bouckaert. Oxford : University Press, 2004. 240 p.

Likert R. Likert’s Management System. LearnManagement2.com. URL: https://www.learnmanagement2.com/Likert.htm

Глосарій Програми розвитку ООН. URL: http://www.unpan.org/Directories/UNPublicAdministrationGlossary

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-01-30

Номер

Розділ

ПУБЛІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ТА АДМІНІСТРУВАННЯ