ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ СВІТОВОГО РИНКУ ТУРИСТИЧНИХ ПОСЛУГ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2023.4.51

Ключові слова:

міжнародний туризм, туристична діяльність, туризм, ринок туристичних послуг, світовий туристичний ринок.

Анотація

У статті досліджуються особливості тенденцій розвитку світового ринку туристичних послуг. Аналізуються проблеми тенденцій розвитку світового ринку туристичних послуг, які залишаються надзвичайно актуальними в контексті численних змін і викликів, що впливають на туристичну індустрію. Визначено, що глобальний ринок туризму поступово відновлюється після важких втрат, спричинених пандемією. Зазначено, що тенденції світового ринку туристичних послуг можуть змінюватися в залежності від географічного розташування і особливостей конкретного регіону. Досліджується туристична індустрія, яка повинна враховувати глобальні виклики, такі як зміни клімату та кризи безпеки, при розробці своїх стратегій. Зазначено, що, враховуючи ці тенденції, туристична індустрія може адаптуватися до нових реалій та інновацій, щоб забезпечити стійкий та привабливий туристичний досвід у майбутньому. Встановлено, що розширення використання цифрових технологій стає ключовим елементом у покращенні якості та доступності туристичних послуг. Зацікавленість у справедливості та відповідальності перед навколишнім середовищем встановлює нові стандарти та вимоги до пропозицій індустрії. Туристи проявляють більше індивідуалізму та шукають унікальні та менш масові форми відпочинку. Зазначено, що туризм стає важливим каналом міжкультурного обміну та взаєморозуміння. Туристична індустрія повинна враховувати глобальні виклики, такі як зміни клімату та кризи безпеки, при розробці своїх стратегій. Ураховуючи ці тенденції, туристична індустрія може адаптуватися до нових реалій та інновацій, щоб забезпечити стійкий та привабливий туристичний досвід у майбутньому. Одним з стратегічних напрямків розвитку міжнародного туризму в сучасних умовах є впровадження інформаційних технологій та зростання інноваційності галузі. Питання залучення інвестицій для підвищення рівня інновацій та поліпшення фінансування туристичних проектів займає окреме місце в системі факторів, що забезпечують економічний ріст кожної країни. У 2024 році очікується, що мандрівники все більше будуть шукати вартість за гроші та подорожувати близько до дому відповідно до складної економічної ситуації. Складна економічна обстановка, включаючи високу інфляцію та стрімкі зростання цін на нафту, а також страхи щодо глобальної рецесії, продовжує бути основним чинником, що гальмує відновлення туризму. Ключові слова: міжнародний туризм, туристична діяльність, туризм, ринок туристичних послуг, світо- вий ринок туризму.

Посилання

Носирєв О. О., Чернікова Є. А. Сучасні тенденції, проблеми та перспективи управління розвитком туризму: матеріали I міжнар. наук.-практ. конф. (м. Дніпро, 23–24 березня 2023 р.). Дніпро: ДВНЗ «ПДТУ», 2023. 250 с. С. 141–145.

Богашко О. Л. Розвиток туристичного бізнесу в умовах цифрової економіки. Розвиток територіальних громад: правові, економічні та соціальні аспекти: матеріали II Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Миколаїв – с. Коблеве, 09 червня 2022 р.) Миколаїв: МНАУ, 2022. С. 142–144.

Алієва–Барановська В. М., Дахно І. Міжнародний туризм: навчальний посібник–довідник. 2013. К.: Центр учбової літератури. 343 с.

Сайт Всесвітньої туристичної організації. (2023). URL: http://tourlib.net/wto/WTO_highlights_ 2011.pdf (дата звернення 14.11.2023).

Трусова Н., Цвілий С. Безпечний стан інноваційного розвитку туристичної індустрії в економічній системі держави. Економіка та суспільство. 2022. № 45. С. 56.

Туризм та креативні індустрії: сучасні виклики: зб. наук. праць ІІ Міжнар. наук.-практ. конф., 28 квіт. 2023 р. Дніпро: Біла К. О., 2023. 212 с.

Global Summit on City Tourism: Catalysing economic development and social progress. URL: http://surl.li/gpphd (дата звернення: 14.11.2023).

Commission Staff Working Document. Guidance on a strategic framework for further supporting the deployment of EU-level green and blue infrastructure. Brussels. URL: http://surl.li/gppha (дата звернення 14.11.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-01-30