ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ В УМОВАХ СЬОГОДЕННЯ
DOI:
https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2023.4.55Ключові слова:
продовольча безпека, Глобальні цілі сталого розвитку ООН, Глобальний індекс продовольчої безпеки, Продовольча та сільськогосподарська організація ООН, продовольчий кошик.Анотація
Дослідження присвячено актуальному на разі питанню продовольчої безпеки. Питання продовольчої безпеки, як глобальної проблеми, закріплено у Глобальних цілях сталого розвитку Організації Об’єднаних Націй до 2030 року, що визначає важливість даної проблеми для кожної країни. Об’єктом дослідження є проблема продовольчої безпеки, як складова національної безпеки кожної держави. Предметом дослідження виступають окремі аспекти проблеми продовольчої безпеки, а саме – її регулювання у межах ООН, її аналіз та оцінка, а також проблема продовольчої безпеки в Україні. Мета дослідження полягає у проведенні комплексного аналізу питання продовольчої безпеки. Спершу було проаналізовано особливості регулювання питання продовольчої безпеки згідно з Глобальними цілями ООН, а також визначено їх вплив на забезпечення продовольчої безпеки. Було встановлено, що актуальною проблемою забезпечення продовольчої безпеки є голод, який є глобальною проблемою і прояви якого зростають з кожним роком. Окрім цього, було визначено основні Глобальні цілі ООН до 2030 року та встановлено місце продовольчої безпеки у даних цілях. Було визначено основні дії, які здійснює ООН з метою забезпечення продовольчої безпеки. Важливою частиною було здійснення оцінки та аналізу індексів продовольчої безпеки. Вагомим індексом є Глобальний індекс продовольчої безпеки, що визначає Продовольча та сільськогосподарська організація. Було визначено основні складові індексу, країни-лідери за даним показником та країни, які мають найнижчий індекс. Окрім цього, було встановлено основні причини негативного стану продовольчої безпеки у світі. Також було досліджено питання законодавчого регулювання продовольчої безпеки в Україні та стан споживчого кошика українців. Проведений аналіз дозволив визначити наявні проблеми законодавчого регулювання, склад споживчого кошику та актуальні проблеми, що характеризують його стан на сучасному рівні. Окрім цього, було визначено основні проблеми, що стають причиною негативного рівня продовольчої безпеки в Україні. Отримані результати засвідчують необхідність запровадження дієвих заходів з метою покращення стану продовольчої безпеки на глобальному рівні та в Україні.
Посилання
Алішов, Г. Н. (2017). Продовольча безпека України та чинники, що формують її рівень. Економіка та управління національним господарством. 13, 164–168.
Живко, З. Б., Даниленко, Н. Б. & Стадник М. Є. (2019). Продовольча безпека України: теоретико-аналітичний огляд. Вчені записки ТНУ імені В. І. Вернадського. 6, 15–23.
Іртищева, І. О., Рогатіна, Л. П. & Ільницька, О. С. (2020). Продовольча безпека – важливий елемент економічної та національної безпеки. Агросвіт. 22, 3–8.
Шевченко, О. А. (2021). Екологічна та продовольча безпека як складові забезпечення економічної безпеки України у стратегічному форматі. Науковий вісник Ужгородського Національного Університету. 68, 110–117.
Колісник, Г. М. (2015). Продовольча безпека України та особливості її розвитку. Економіка та управління національним господарством. 5 (115), 72–76.
Якименко, І. Л., Петрашко, Л. П., Димань, Т. М., Салавор, О. М., Шаповалов, Є. Б., Галабурда, М. А., Ничик, О. В. & Мартинюк, О. В. (2022). Стратегія сталого розвитку: Європейські горизонти
Hunger and food insecurity, URL: https://www.fao.org/hunger/en/
Цілі Сталого Розвитку: Україна. Національна доповідь. (2017). URL: https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/natsionalna-dopovid-csr-Ukrainy.pdf
Біла, С. О., Пилипенко, А. С. (2019). Пріоритети забезпечення продовольчої безпеки та вирішення проблеми голоду у світовому господарстві. Стратегія розвитку України. 2, 36–44.
Марина, А. С., Янковська, Я. Р. (2023). Дослідження стану глобальної продовольчої безпеки. Економічний простір. 184, 26–30.
The Global Food Security Index. URL: https://www.unccd.int/resources/knowledge-sharing-system/global-foodsecurity-index
Global Food Security Index. (2022). URL: https://impact.economist.com/sustainability/project/food-securityindex/
Global Food Security Index. (2022). The GFSI website navigation guideю URL: https://impact.economist.com/sustainability/project/food-security-index/resources/Economist_Impact_GFSI_2022_Website_Navigation_Guide_Sep_2022.pdf
Global Food Security Q2. (2022). URL: https://www.dka.global/global-food-security-q2-2022
Конституція України. URL: https://www.president.gov.ua/documents/constitution
Закон України «Про державну підтримку сільського господарства України». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1877-15
Шишлюк, В. Р. (2021). Розвиток законодавства України у сфері забезпечення продовольчої безпеки після проголошення Незалежності України: проблеми й перспективи. Південноукраїнський правничий часопис. 3, Ч. 1, 8–14.
Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-20#Text
Пащенко, О. М. (2022). Проблеми правового забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану. Південноукраїнський правничий часопис. 1–2, 283–291.
Палапа, Н. В., Дем’янюк, О. С. & Нагорняк, О. М. (2022). Продовольча безпека України: стан та актуальні питання сьогодення. Агроекологічний журнал. 2, 34–45.
Дьячкіна, А. (2023). Продуктовий кошик українця 2023: як змінились ціни на базові продукти. URL: https:// www.epravda.com.ua/news/2023/10/23/705764/
Братінова М. (2023). Нова Спільна аграрна політика Європейського Союзу як цільовий орієнтир трансформації земельного законодавства України. Землеустрій, кадастр і моніторинг земель. 2, 104–113
Вакуленко В. (2018). Шляхи вдосконалення державного регулювання агровиробництва. Економіка та управління національним господарством. 110–115.