THEORETICAL FOUNDATIONS OF FOOD SECURITY IN THE MODERN WORLD
DOI:
https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2023.4.55Keywords:
food security, UN Global Sustainable Development Goals, Global Food Security Index, Food and Agriculture Organization of the United Nations, food basket.Abstract
The study is devoted to the issue of food security, which is currently relevant. The issue of food security as a global problem is enshrined in the United Nations Global Sustainable Development Goals until 2030, which determines the importance of this problem for each country. The object of the study is the problem of food security as a component of the national security of each state. The subject of the study is certain aspects of the problem of food security, namely, its regulation within the UN, its analysis and evaluation, as well as the problem of food security in Ukraine. The purpose of the study is to conduct a comprehensive analysis of food security. First, the peculiarities of regulating food security in accordance with the UN Global Goals were analyzed, and their impact on food security was determined. It was found that the most pressing problem of food security is hunger, which is a global problem and whose manifestations are increasing every year. In addition, the main UN Global Goals by 2030 were identified and the place of food security in these goals was established. The main actions taken by the UN to ensure food security were identified. An important part was the assessment and analysis of food security indices. An important index is the Global Food Security Index, which is determined by the Food and Agriculture Organization. The main components of the index, the leading countries by this indicator and the countries with the lowest index were identified. In addition, the main reasons for the negative state of food security in the world were identified. The study also examined the issues of legislative regulation of food security in Ukraine and the state of the Ukrainian consumer basket. The analysis made it possible to identify the existing problems of legislative regulation, the composition of the consumer basket and the current problems that characterize its state at the current level. In addition, the main problems that cause a negative level of food security in Ukraine were identified. The results obtained demonstrate the need to introduce effective measures to improve food security at the global level and in Ukraine.
References
Алішов, Г. Н. (2017). Продовольча безпека України та чинники, що формують її рівень. Економіка та управління національним господарством. 13, 164–168.
Живко, З. Б., Даниленко, Н. Б. & Стадник М. Є. (2019). Продовольча безпека України: теоретико-аналітичний огляд. Вчені записки ТНУ імені В. І. Вернадського. 6, 15–23.
Іртищева, І. О., Рогатіна, Л. П. & Ільницька, О. С. (2020). Продовольча безпека – важливий елемент економічної та національної безпеки. Агросвіт. 22, 3–8.
Шевченко, О. А. (2021). Екологічна та продовольча безпека як складові забезпечення економічної безпеки України у стратегічному форматі. Науковий вісник Ужгородського Національного Університету. 68, 110–117.
Колісник, Г. М. (2015). Продовольча безпека України та особливості її розвитку. Економіка та управління національним господарством. 5 (115), 72–76.
Якименко, І. Л., Петрашко, Л. П., Димань, Т. М., Салавор, О. М., Шаповалов, Є. Б., Галабурда, М. А., Ничик, О. В. & Мартинюк, О. В. (2022). Стратегія сталого розвитку: Європейські горизонти
Hunger and food insecurity, URL: https://www.fao.org/hunger/en/
Цілі Сталого Розвитку: Україна. Національна доповідь. (2017). URL: https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/natsionalna-dopovid-csr-Ukrainy.pdf
Біла, С. О., Пилипенко, А. С. (2019). Пріоритети забезпечення продовольчої безпеки та вирішення проблеми голоду у світовому господарстві. Стратегія розвитку України. 2, 36–44.
Марина, А. С., Янковська, Я. Р. (2023). Дослідження стану глобальної продовольчої безпеки. Економічний простір. 184, 26–30.
The Global Food Security Index. URL: https://www.unccd.int/resources/knowledge-sharing-system/global-foodsecurity-index
Global Food Security Index. (2022). URL: https://impact.economist.com/sustainability/project/food-securityindex/
Global Food Security Index. (2022). The GFSI website navigation guideю URL: https://impact.economist.com/sustainability/project/food-security-index/resources/Economist_Impact_GFSI_2022_Website_Navigation_Guide_Sep_2022.pdf
Global Food Security Q2. (2022). URL: https://www.dka.global/global-food-security-q2-2022
Конституція України. URL: https://www.president.gov.ua/documents/constitution
Закон України «Про державну підтримку сільського господарства України». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1877-15
Шишлюк, В. Р. (2021). Розвиток законодавства України у сфері забезпечення продовольчої безпеки після проголошення Незалежності України: проблеми й перспективи. Південноукраїнський правничий часопис. 3, Ч. 1, 8–14.
Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-20#Text
Пащенко, О. М. (2022). Проблеми правового забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану. Південноукраїнський правничий часопис. 1–2, 283–291.
Палапа, Н. В., Дем’янюк, О. С. & Нагорняк, О. М. (2022). Продовольча безпека України: стан та актуальні питання сьогодення. Агроекологічний журнал. 2, 34–45.
Дьячкіна, А. (2023). Продуктовий кошик українця 2023: як змінились ціни на базові продукти. URL: https:// www.epravda.com.ua/news/2023/10/23/705764/
Братінова М. (2023). Нова Спільна аграрна політика Європейського Союзу як цільовий орієнтир трансформації земельного законодавства України. Землеустрій, кадастр і моніторинг земель. 2, 104–113
Вакуленко В. (2018). Шляхи вдосконалення державного регулювання агровиробництва. Економіка та управління національним господарством. 110–115.