ОГЛЯД МЕТОДІВ ТА ЗАСОБІВ ЗАМОРОЖУВАННЯ ПЛОДІВ І ЯГІД У ПРОЦЕСІ ПЕРЕРОБКИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2024.1.21

Ключові слова:

плодово-ягідна продукція, експорт, якість, заморожування, технологічне обладнання, стандарти

Анотація

У статті розглянуто питання підвищення якісних показників процесу заморожування фруктів та ягід, за рахунок використання сучасних і прогресивних методів та засобів заморожування. Проаналізовано виробництво плодово-ягідної продукції в Україні та інших країнах, показано географічні напрямки експорту заморожених плодів та ягід, а також структура експорту заморожених плодів та ягід з України. Зазначено проблеми і перспективи розвитку ягідної галузі України. Відзначено заморожування фруктів і ягід як високорентабельний бізнес, який передбачає технологію довготривалого зберігання плодів та реалізацію об’єктів зберігання на прилавках магазинів. Визначено якісні характеристики різних методів заморожування, які засновані: на прямому контакті харчового продукту з холодоагентом; використанні холодоносія, який охолоджується холодоагентом в спеціальних теплообмінниках; контакті продукту з холодоагентом через металеву поверхню; комбінований. Охарактеризовано найбільш поширені способи заморожування харчових продуктів базуються на технологіях використання повітря, рідини, холодоагентів. Досліджено особливості «шокового» замороження як ефективного способу підготовки ягід, фруктів та овочів до довгострокового зберігання без втрати їх органолептичних характеристик, смакових якостей та харчової цінності. Весь процес якого складається з трьох основних етапів: підготовка сировини (охолодження);заморожування; доморожування. Проведено аналіз устаткування для заморожування за основними показниками: технологічними, економічними та екологічними. Найбільш поширеними та ефективними видами морозильних агрегатів є спіральні морозильні апарати; флюїдизаційні апарати тунельного типу; камери шокової заморозки, плиткові морозильні агрегати. Окупність обладнання повністю залежить від обсягів продукції, сезону та впливу конкурентів з інших країн на ціноутворення кінцевого продукту. Визначено одну із екологічних вимог до всіх типів обладнання для шокового заморожування – це використання екологічно чистих холодоагентів CO₂. Ці системи передбачають значну економію енергії, деяких випадках досягаючи зниження енергоспоживання на 25–40%.

Посилання

Аналіз світового ринку заморожених продуктів харчування за видом продукції та географічним розташуванням: тенденції та прогнози (2010–2018): звіт. / URL: http://www.ucca.org.Ua/ua/information/news/21#. Дата звернення: 28.01.2024.

Сімахіна Г. О. Стан і перспективи розвитку вітчизняного ринку заморожених плодово-ягідних напівфабрикатів. Наукові праці Національного університету харчових технологій. 2020. Т. 26, № 3. С. 234–242.

Олійник Н. М., Тарасюк А. В., Макаренко С. М., Котик О. А. Проблеми та перспективи розвитку ринку заморожених напівфабрикатів Підприємництво і торгівля. 2019. Вип. 24. С. 127–131.

Одарченко Д. М., Соколова Є. Б., Ковалевська Н. С. Дослідження хімічного складу різних сортів полуниці до та після заморожування. Вісник Уманського національного університету садівництва. 2020. № 1. С. 98–102.

Галат Л. М. Експортний потенціал та проблеми розвитку галузі ягідництва України. Агросвіт . 2021. № 1–2. С. 46–55.

Агропортал : веб-сайт. URL: http://surl.li/qivng (дата звернення: 28.01.2024).

Непомнящая А. Наші в Парижі: чому навчилися українські ягодоводи на міжнародній виставці SIAL – 2018. Ягідник. 2018. № 5. С. 12–13.

Харчова безпека – що потрібно знати. URL: https://phc.org.ua/news/kharchova-bezpeka- scho-potribno-znati (дата звернення: 28.01.2024).

Кюрчев С.В, Верхоланцева В.О. Використання заморожування ягід у процесі зберігання. Тези V Всеукраїнської науково-практичної конференції «Плодовий сад – новітнє в теорії та практиці», м. Мелітополь, 18 червня 2021 р. – С. 122–123.

ДСТУ 4837:2007. Фрукти та ягоди швидкозаморожені. Технічні умови: [Текс]. [Чинний від 2009-01-01]. Київ, 2008. 32 с. (Інформація та документація).

Погожих М. І. Енергоефективні способи переробки харчової сировини: сушіння плодово-ягідної сировини: навч. посіб. – Харків: Харк. держ. ун-т харч. та торгівлі, 2015. 159 с.

Бобирь С.В. Інноваційний спосіб заморожування ягід чорної смородини в Україні // Технічне забезпечення інноваційних технологій в агропромисловому комплексі : матер. І Міжнар. наук.-практ. конф. молодих учених, 01–26 лютого 2021 р.: тези доп. м. Мелітополь, 2021. С. 203.

Горач О. О. Технологічне обладнання для заморожування плодово-ягідної продукції . Науковий вісник ТДАТУ. 2023. Вип. 13, том 1. С. 21–22.

Шокове заморожування ягід. URL: http://surl.li/qivvh (Дата звернення: 28.01.2024).

Холодильне обладнання. URL: https://primeholod.com.ua/uk. (Дата звернення: 28.01.2024).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-05-01

Номер

Розділ

ТЕХНОЛОГІЯ ЛЕГКОЇ ТА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ