OVERVIEW OF METHODS AND MEANS OF FREEZING BERRIES IN THE PROCESS OF RECYCLING

Authors

DOI:

https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2024.1.21

Keywords:

fruit and berry products, export, quality, freezing, technological equipment, standards

Abstract

The article deals with the issue of improving the quality indicators of the freezing fruits and berries process, due to the use of modern and progressive methods and means of freezing. Fruit and berry production in Ukraine and other countries is analyzed, the geographical directions of the export of frozen fruits and berries, as well as the structure of the export of frozen fruits and berries from Ukraine are shown. The problems and prospects of the berry industry development of Ukraine are indicated. The freezing of fruits and berries is mentioned as a highly profitable business, which involves the technology of long-term storage of fruits and the implementation of storage facilities on store counters. The quality characteristics of various freezing methods are determined, and based on: direct contact of the food product with the refrigerant; using a coolant that is cooled by a refrigerant in special heat exchangers; contact of the product with the refrigerant through a metal surface; combined. The most common methods of freezing food products based on the technologies of using air, liquid, and refrigerants are characterized. The peculiarities of "shock" freezing as an effective method of preparing berries, fruits and vegetables for long-term storage without losing their organoleptic characteristics, taste qualities and nutritional value have been studied. The whole process consists of three main stages: preparation of raw materials (cooling); freezing and post-freezing. An analysis of the freezing equipment according to the main indicators: technological, economic and ecological was carried out. The most common and effective types of freezing units are spiral freezers; tunnel-type fluidizing devices; shock freezing chambers and tile freezing units. The payback of the equipment depends entirely on the volume of production, the season and the influence of competitors from other countries on the pricing of the final product. One of the environmental requirements for all types of shock freezing equipment has been identified – the use of environmentally friendly CO₂ refrigerants. These systems provide significant energy savings, in some cases achieving a 25–40% reduction in energy consumption.

References

Аналіз світового ринку заморожених продуктів харчування за видом продукції та географічним розташуванням: тенденції та прогнози (2010–2018): звіт. / URL: http://www.ucca.org.Ua/ua/information/news/21#. Дата звернення: 28.01.2024.

Сімахіна Г. О. Стан і перспективи розвитку вітчизняного ринку заморожених плодово-ягідних напівфабрикатів. Наукові праці Національного університету харчових технологій. 2020. Т. 26, № 3. С. 234–242.

Олійник Н. М., Тарасюк А. В., Макаренко С. М., Котик О. А. Проблеми та перспективи розвитку ринку заморожених напівфабрикатів Підприємництво і торгівля. 2019. Вип. 24. С. 127–131.

Одарченко Д. М., Соколова Є. Б., Ковалевська Н. С. Дослідження хімічного складу різних сортів полуниці до та після заморожування. Вісник Уманського національного університету садівництва. 2020. № 1. С. 98–102.

Галат Л. М. Експортний потенціал та проблеми розвитку галузі ягідництва України. Агросвіт . 2021. № 1–2. С. 46–55.

Агропортал : веб-сайт. URL: http://surl.li/qivng (дата звернення: 28.01.2024).

Непомнящая А. Наші в Парижі: чому навчилися українські ягодоводи на міжнародній виставці SIAL – 2018. Ягідник. 2018. № 5. С. 12–13.

Харчова безпека – що потрібно знати. URL: https://phc.org.ua/news/kharchova-bezpeka- scho-potribno-znati (дата звернення: 28.01.2024).

Кюрчев С.В, Верхоланцева В.О. Використання заморожування ягід у процесі зберігання. Тези V Всеукраїнської науково-практичної конференції «Плодовий сад – новітнє в теорії та практиці», м. Мелітополь, 18 червня 2021 р. – С. 122–123.

ДСТУ 4837:2007. Фрукти та ягоди швидкозаморожені. Технічні умови: [Текс]. [Чинний від 2009-01-01]. Київ, 2008. 32 с. (Інформація та документація).

Погожих М. І. Енергоефективні способи переробки харчової сировини: сушіння плодово-ягідної сировини: навч. посіб. – Харків: Харк. держ. ун-т харч. та торгівлі, 2015. 159 с.

Бобирь С.В. Інноваційний спосіб заморожування ягід чорної смородини в Україні // Технічне забезпечення інноваційних технологій в агропромисловому комплексі : матер. І Міжнар. наук.-практ. конф. молодих учених, 01–26 лютого 2021 р.: тези доп. м. Мелітополь, 2021. С. 203.

Горач О. О. Технологічне обладнання для заморожування плодово-ягідної продукції . Науковий вісник ТДАТУ. 2023. Вип. 13, том 1. С. 21–22.

Шокове заморожування ягід. URL: http://surl.li/qivvh (Дата звернення: 28.01.2024).

Холодильне обладнання. URL: https://primeholod.com.ua/uk. (Дата звернення: 28.01.2024).

Published

2024-05-01

Issue

Section

THE TECHNOLOGY OF LIGHT AND FOOD INDUSTRY