ПОКРАЩЕННЯ ТЕХНОЛОГІЧНОСТІ ДЕТАЛІ ТИПУ «ТРИМАЧ» З ВИКОРИСТАННЯМ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ AUTODESK FUSION

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2024.2.6

Ключові слова:

конструювання для виробництва, технологічність деталей, CAD/CAM, Autodesk Fusion, технологічна підготовка виробництва.

Анотація

У даній роботі розглянуто методи оптимізації форми та матеріалу деталі з метою поліпшення її технологічності. Наведено огляд робіт в яких описані методи покращення технологічності деталей. Відомо, що програмне забезпечення Autodesk Fusion надає широкі можливості для моделювання, аналізу та оптимізації конструкцій, а також для створення технологічних процесів. У статті досліджується можливість застосування програмного забезпечення Autodesk Fusion для аналізу, моделювання та оптимізації форми деталі типу «Тримач». Розглянути основні проблеми, пов'язані з неефективністю використання матеріалів та недоліками у конструкціях деталей та вимоги до технологічності деталей. Наведено можливості програмного забезпечення Autodesk Fusion для аналізу та оптимизаціїї форми деталей. Обговорюються інструменти Autodesk Simulation та методи, які надає це програмне забезпечення, для проведення аналізу міцності, моделювання напружень та деформацій, а також оптимізації геометрії деталі з урахуванням технологічних обмежень. В роботі представлені результати застосування програмного забезпечення Autodesk Fusion для оптимізації форми деталі типу «Тримач». Автори аналізують зміни в масі, міцності та ергономіці деталі після проведених оптимізаційних заходів. У заключній частині роботи наводяться порівняння результатів оптимізації форми деталі та її матеріалу, та показано, що за рахунок оптимізації форми було зменшено масу деталі на 60%. Також наведено результати зміни ваги деталі за рахунок зміни матеріалу, що призвело як до зменшення ваги деталі так і до використання більш дешевого матеріалу. Дана робота розкриває важливість використання сучасних інструментів CAD/CAM для покращення технологічності виробів, а також демонструє ефективність Autodesk Fusion у цьому процесі.

Посилання

Swift K. G., Booker J. D. Process Selection. From design to manufacture : Butterworth-Heinemann. 2003. 316 с.

James G. Bralla. Design for manufacturability handbook : McGraw-Hill Handbooks. 1999. 1368 c.

Boothroyd G., Dewhurst P., Knight W. Product Design for Manufacture and Assembly : CRC Press. 2011. 670 c.

Juniani, A.I.; Singgih, M.L.; Karningsih, P.D. Design for Manufacturing, Assembly, and Reliability: An Integrated Framework for Product Redesign and Innovation. Designs 2022, 6, 88. https://doi.org/ 10.3390/designs6050088

Осадчий О. І., Парненко В. С. Дизайн виробів машинобудування та вибір матеріалів для забезпечення технологічності їх конструкцій : Технічні науки та технології. № 2 (32). 2023, С. 150–156.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-01