ВІДПОВІДНІСТЬ ТЕОРІЇ ГРАНИЧНОЇ РІВНОВАГИ ГІПОТЕЗАМ, ЩО ПОКЛАДЕНІ В ОСНОВУ ТЕОРІЇ ЯНСЕНА МЕХАНІКИ ГРУНТІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2024.2.8

Ключові слова:

механіка грунтів, сипкі матеріали, рівняння Янсена, гранична рівновага.

Анотація

У даній роботі наведені позиції щодо підходів до використання формули Янсена для розрахунку напруг у вертикальних циліндричних та прямокутних ємностях стосовно до позицій теорії граничної рівноваги грунтів. Рівняння теорії граничної рівноваги мають дуже широке застосування для розрахунків в багатьох прикладних задачах. Спектр задач поширюється від задач граничної рівноваги відкосів (схилів), задач розрахунку фундаментів будівельних конструкцій, до задач напруженого стану сипких матеріалів у ємностях з жорсткими стінками – силосах, лотках, живильниках тощо. Подібні задачі часто зводяться до необхідності чисельного інтегрування диференціальних рівнянь у часткових похідних рівноваги інфінітезимального елементу масиву, разом з умовою граничного стану рівноваги. Рівняння Янсена, та аналогічні йому рівняння, представляють собою замкнуті аналітичні вирази, що дозволяють швидко оцінити напруги в вертикальних ємностях з жорсткими стінками, що наповнені сипкими матеріалами. Чисельні експерименти показують, що формула Янсена добре виконується особливо в асимптотичному плані, проте, чисельні розрахунки (наприклад, пряме моделювання за методом дискретного елемента DEM) показують, що у високих силосах можуть реалізовуватися й інші види напруженого стану. Вказані вирази отримуються за рахунок використання низки гіпотез, виконання яких не завжди очевидно, при цьому використання рівняння Янсена для визначення тиску на дно й стінки циліндричної ємності в явному вигляді не стосується теорії граничної рівноваги. В роботі показується, що формула Янсена відповідає стану граничної рівноваги, – вона може бути отримана безпосередньо з осереднених рівнянь статики якщо припустити додатково, що розподіл дотичних напружень по радіусу представляється лінійною функцією, і вважаючи, що радіальні напруги рівномірно розподіленими по перерізу, а це повністю відповідає розв’язку відповідної задачі граничної рівноваги. Наводиться також додатковий метод покращення збіжності чисельних розрахунків.

Посилання

Mitchell, J.K., and Soga, K. (2005) Fundamentals of soil behavior, Third edition, John Wiley and Sons, Inc.

Terzaghi, K., Peck, R.B., Mesri, G. (1996) Soil mechanics in Engineering Practice, Third Edition, John Wiley & Sons, Inc.

Божидарник В.В. Теорія пластичності /В.В. Божидарник, В.В. Сулим Київ : УМК ВО, 1991. 144 с.

A. Rogers, G. Dyck, J. Paliwal, K. Hildebrand. The Janssen effect and the Chini ordinary differential equation. Powder Technology. Volume 436, 2024.

Тітов В.А. Теорія пластичної деформації. Математичні основи пластичної деформації. Конспект лекцій / КПІ ім. Ігоря Сікорського; уклад.: В.А. Тітов, Н.К. Злочевська. Київ : КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2022. 75 с.

Русанов С.А., Луняка К.В., Клюєв О.І. Моделювання роботи сальникового вузла з врахуванням гідродинаміки ущільнюваного середовища. Вісник Херсонського національного технічного університету. 2009. № 36. С. 107–110.

Русанов С.А., Луняка К.В., Клюєв О.І., Глухов Г.М. Математичне моделювання робочого процесу в апаратах з віброкиплячим шаром та розробка систем автоматизованого моделювання гідродинаміки киплячих шарів. Автоматика. Автоматизація. Електротехнічні комплекси і системи. 2009. № 1 (23). С. 15–24.

R. Kaсianauskas, R. Baleviсius, D. Markauskas, A. Maknickas (2007). Discrete Element Method in Simulation of Granular Materials. IUTAM Symposium on Multiscale Problems in Multibody System Contacts, Volume 1.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-01