ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ ТОВАРОЗНАВЧИХ ЕКСПЕРТИЗ ІЗ ВИЗНАЧЕННЯ КОДІВ ТОВАРУ ЗГІДНО З УКТ ЗЕД

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2024.2.38

Ключові слова:

товарознавча експертиза, методи товарознавчих досліджень, класифікація товарів, УКТ ЗЕД, митні платежі, зовнішньоекономічна діяльність.

Анотація

Стаття присвячена актуальній проблемі правильної класифікації товарів згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТЗЕД) за допомогою товарознавчої експертизи. Підкреслюється важливість точного визначення коду товару для нарахування митних платежів, застосування заходів регулювання зовнішньоекономічної діяльності та адміністрування податку на додану вартість. Зазначається, що складність сучасного асортименту товарів часто потребує спеціальних знань та проведення товарознавчих досліджень для встановлення їх класифікаційних ознак. У статті аналізуються особливості проведення товарознавчої експертизи для цілей класифікації за УКТЗЕД, зокрема методи дослідження складу, будови, функцій та призначення товарів. Розглядаються проблемні аспекти класифікації інноваційних та комбінованих товарів, а також продукції, класифікаційні ознаки якої мають кількісні критерії. Пропонуються шляхи вдосконалення товарознавчої експертизи у цій сфері, такі як використання сучасних аналітичних приладів, інформаційних технологій, підготовка висококваліфікованих фахівців. В статті наголошується на необхідності чіткого законодавчого регулювання проведення експертиз з визначення кодів товарів, оскільки на практиці виникають випадки залучення до цього процесу інших інституцій, крім митних органів. Підкреслюється важливість правильної класифікації товарів для дотримання митного та податкового законодавства і пропонуються заходи для поліпшення ситуації у цій сфері. Стаття містить блок-схему порядку проведення товарознавчої експертизи під час класифікації товарів за УКТЗЕД, яка наочно демонструє послідовність етапів цього процесу. Робота має практичну цінність для фахівців у галузі митної справи та зовнішньоекономічної діяльності, а також для виробників та експортерів продукції.

Посилання

Тіхосова Г.А., Вербицький О.М., Калінський Є.О. Товарознавча характеристика ідентифікаційних ознак керамічного посуду з метою класифікації відповідно до УКТЗЕД. Товарознавчий вісник : зб. наук. пр. Вип. 12. Луцьк: РВВ Луцького НТУ , 2019. 348 с.

Омельченко Н. В., Ткаченко Н. В., Браилко А. С. Класифікація плитки керамічної глазурованої виробництва ПАТ «Харківський плитковий завод» для митних цілей. Актуальні проблеми теорії і практики експертизи товарів : матеріали ІІI Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції (16–18 березня 2016 року). Полтава : ПУЕТ, 2016. С. 48–50.

Тороус В., Калінський Є. Проблеми ідентифікації і класифікації товарів 84 та 85 груп в УКТ ЗЕД: Сучасні виклики та перспективи розвитку економіки, підприємництва, торгівлі та біржової діяльності : зб. наук. праць Всеукраїнської науково-практичної Інтернет-конференції науковців та здобувачів вищої освіти (15 грудня 2022 р., м. Кам’янець-Подільський, ЗВО «ПДУ»). Кам’янець-Подільський: ЗВО «ПДУ», 2022. С. 69.

Авраменко Н.Л., Кульганік О.М. Роль митних експертиз у зовнішньоекономічній діяльності суб’єктів підприємництва. Економіка та суспільство. 2023. Випуск 57. https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-57-21

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-02