ДЕРЖАВНА ПОЛІТИКА ГЕНДЕРНОЇ РІВНОСТІ ТА ЇЇ МІЖНАРОДНЕ ВРЕГУЛЮВАННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2024.2.43

Ключові слова:

гендерна рівність, ринок праці, гендерні стереотипи, міжнародне законодавство, українське суспільство.

Анотація

У статті розглянуто проблеми гендерної рівності в усьому спектрі життєдіяльності – у сферах праці, освіти, сім’ї, управління. Наведено головні історичні періоди вирішення гендерних проблем у світі – від патріархального та ортодоксального суспільства до модернового гуманістичного. З’ясовано сучасні погляди українських учених на проблему гендерної рівності та напрямки державної політики в цій сфері, зафіксовані в міжнародному й національному законодавствах. Проаналізовано положення деяких міжнародних актів і загалом діяльність Організації Об’єднаних Націй, що від початку свого існування питання гендерної рівності ставила на перше місце, пов’язуючи з його вирішенням спокій і стабільність у світі. Визначено проблеми гендерної рівності на ринку праці та під час виробничої діяльності, де відмінності між жінками й чоловіками полягають не лише в доступі до ринку праці й певного робочого місця, а й у різному оцінюванні жінок і чоловіків відповідно до стереотипів, вироблених у суспільстві. Акцентовано на увазі міжнародного співтовариства до гендерної нерівності в організації, зокрема до розриву в оплаті праці, розвитку кар’єри жінки, умов її праці, а також проблем інших людей із найбільш вразливих категорій суспільства. Зроблено висновки, що освітньо-виробничий потенціал жінки-працівниці ще не гарантує повного доступу її до посади, де ухвалюються рішення, – потрібні й інші чинники, серед яких визначено виконання положень міжнародних документів, яких має дотримуватися кожна держава, що входить до складу відповідної міжнародної організації, яка опікується питаннями гендерної рівноправності. Також має контролюватися гендерний розрив в оплаті праці, який мусить поступово зменшуватися.

Посилання

Саєнко Ю., Амджадін Л., Васильчук М. та ін. Гендерні стереотипи та ставлення громадськості до гендерних проблем в українському суспільстві. К.: Видавництво ТОВ «Компанія ВАІТЕ», 2007. 145 с.

Медіна Т., Назарова В. Гендерні стереотипи та їх вплив на професійну діяльність в Україні. Релігія та Соціум. 2015. №1-2 (17-18). С. 127–133.

Когут І. Чим відрізняються чоловіки і жінки: про гендерну (не)рівність у вищій освіті. Центр досліджень суспільства. URL : http://www.cedos.org.ua/uk/discrimination/chym-vidrizniaiutsia-zhinky-i-choloviky-pro-hendernune-rivnist-u-vyshchii-osviti

Лапшина В.Л. Гендерні стереотипи в професійній сфері: Витоки, стан та перспективи існування. Український соціум: Соціологія. Політика. Економіка. Педагогіка. 2005. № 4. С. 27–34.

Оксамитна С. М. Гендерні ролі та стереотипи. Основи теорії ґендеру: навчальний посібник. К.: «К.І.С.», 2004. С. 157–182.

Ткалич М. Г. Соціально-психологічні особливості гендерної взаємодії в організації. Проблеми сучасної психології. 2012. № 1. С. 46–52.

Нерівність в Україні: масштаби та можливості впливу. К.: Інститут демографії та соціальних досліджень НАН України, 2012. 404 с.

Гендерна рівність і розвиток: погляд у контексті європейської стратегії України. Дослідження Центру Разумкова. Київ, 2016. 244 с.

Закон України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» від 08.09.05 р. № 2866-15. Відомості Верховної Ради України. 2005. № 52. С. 6–8.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-02

Номер

Розділ

ПУБЛІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ТА АДМІНІСТРУВАННЯ