АНАЛІЗ СТАНУ МІЖНАРОДНОЇ ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ В УМОВАХ ПОВНОМАСШТАБНОГО ВТОРГНЕННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2022.2.28

Ключові слова:

зовнішня торгівля, експорт, імпорт, товарна структура, регіональна структура, повномасштабне вторгнення, економічна стабільність

Анотація

У статті представлено результати дослідження та аналізу стану міжнародної торгівлі України в умовах повномасштабного вторгнення, яке відбулося 24 лютого 2022 року та визначальним чином вплинула на всі сфери державної діяльності. Продемонстровано, що наслідком цих подій стало значне зменшення обсягів експортно-імпортних операцій на міжнародному ринку на 31% (експорт) та 21% (імпорт) станом на серпень 2022 року, що є рекордними показниками за весь період існування незалежної України. Було встановлено, що товарна структура залишається майже незмінною і ґрунтується на товарній спеціалізації країни. Щодо регіонального розподілу, то в ході аналізу було з’ясовано, що значне зменшення обсягів спостерігається в першу чергу в регіонах ведення бойових дій. До них належать Запорізька, Дніпропетровська, Харківська, Херсонська, Миколаївська та Одеська області. Також було виділено регіони, які страждають від масованих ракетних атак, що призводить до значних руйнувань інфраструктури, що в свою чергу значно впливає на виробництво товарів для експорту. До них належать Київська, Чернігівська, Сумська, Полтавська, Вінницька області та місто Київ. Дослідження показало, що у регіонах Західної Україна на фоні загального зменшення експорту та імпорту навпаки спостерігається незначне збільшення цих показників. Це пов’язано, перш за все, із внутрішньою міграцією населення з метою пошуку більш безпечного місця. Також було визначено основні країни-експортери та імпортери. Ними залишаються Австрія, Іспанія, Італія, Нідерланди, Німеччина, Польща, Румунія, Словаччина, Угорщина та Чехія, Литва та Франція. Доведено, що війна має значний негативний вплив на економічну ситуацію в Україні, що загрожує стабілізації міжнародних торгівельних відносин України з країнами світу. Але міцна підтримка з боку країн-партнерів допоможе відновити стан зовнішньої торгівлі до належного рівня.

Посилання

Redko K. Y u., Tkachenko I. O. Analysis of the structure of the international trade between Ukraine and the EU. Економічний вісник НТУУ «КПІ». 2021. № 18. URL: http://ev.fmm.kpi.ua/article/view/231178 (дата доступу 01.11.2022).

Мірченко О. О. Проблеми розвитку зовнішньоекономічної діяльності України. URL: www.irbis-nbuv.gov.ua

Санду В. М. Проблеми та перспективи розвитку зовнішньоекономічної діяльності України. URL: http://globalnauka.com/naukova_ukraina/2490.html (дата доступу 01.11.2022).

Ситник Н. С. Сучасний стан розвитку торговельно-економічних відносин України з Європейським. URL: http://molodyvcheny.in.ua/files/journal/2018/2/98.pdf (дата доступу 11.11.2022).

Мяло Н. Особливості експорту сільськогосподарської продукції України в умовах євроінтеграції / Ніна Мяло, Сергій Войтко. Галицький економічний вісник. Тернопіль : ТНТУ, 2014. Том 47. № 4. С. 34–39. (Економіка та управління національним господарством).

Державна служба статистики України. URL: https://www.ukrstat.gov.ua/ (дата доступу 11.11.2022)

Дернова І.А. Зовнішньоторговельна відкритість національної економки: статистична оцінка. Електронне наукове фахове видання "Східна Європа: економіка, бізнес та управління". м. Дніпро, 2019. №2 (19). С. 410-414.

Є вростат. URL: https://ec.europa.eu/eurostat/data/database (дата доступу 15.11.2022)

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-10