ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ ЕФІРНОЇ ОЛІЇ М’ЯТИ ПЕРЦЕВОЇ ДЛЯ КОСМЕТИЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ НА ЕМУЛЬСІЙНІЙ ОСНОВІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2024.3.25

Ключові слова:

ефірна олія, косметична емульсія, органолептичні показники, сенсорні властивості.

Анотація

В залежності від знаходження ефірної олії у різних органах та тканинах рослинного матеріалу вся ефіроолійна сировина поділяється на види. Однією з найвідоміших ефіроолійних культур є м’ята. Стаття присвячена дослідженню використання ефірної олії м’яти для покращення споживчих характеристик емульсійних косметичних кремів. Для дослідження використовували ефірну олію м’яти перцевої 100% виробництва ТОВ «Адверсо» Україна і базову емульсію прямого типу з вмістом жирової фази 25%. Ефірна олія м’яти перцевої (Mentha piperita Oil) завдяки своєму складу широко використовується як ароматизатор для харчових продуктів, в парфумерії, фармацевтиці, ароматерапії. Науковцями проводяться удосконалення процесів отримання комерційних ефірних олій та виділення із них індивідуальних речовин, оскільки технологія отримання впливає на хімічний склад готового продукту. Аналіз літературних джерел свідчить, що парова дистиляція є достатньо ефективним, технологічно зручним і економічним методом. Значною перевагою цього методу є відсутність фототоксичності та обмежень IFRA. Показники якості олії мають відповідати ДСТУ 4152-2003 «Олія ефірна м’ятна. Технічні умови». Ефірна олія може входити до складу косметичних засобів не тільки як запашна речовина, але й як компонент здатний проявляти направлений ефект при використанні у кількості 1 – 3%. Проведено дослідження впливу концентрації ефірної олії м’яти на сенсорні властивості косметичної емульсії. Показано, що найбільший вплив на щільність і консистенцію емульсії мають концентрації ефірної олії м’яти 2,5 та 3%, що пояснюється терпеновою природою основних складових ефірної олії. Наявність у складі ментолу сприяє зниженню відчуття жирності на шкірі відносно базового зразка. При концентрації 2 – 2,5% відмічено високу адгезію, рівномірний розподіл емульсії по поверхні шкіри без відчуття липкості і швидке поглинання протягом 1,5 хвилин. Найбільш ефективною концентрацією обрано 2% ефірної олії у складі косметичної емульсії, оскільки збільшення до 3% викликає дуже різко виражений запах.

Посилання

Своя ніша: що треба знати про ринок ефірних олій. [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://agravery.com/uk/posts/show/svoa-nisa-so-treba-znati-pro-rinok-efirnih-olij

Танасійчук А.М. Міжнародне маркетингове дослідження ринку ефірних олій / А.М. Танасійчук, С.О. Сіренко, Л.Б. Мартинова // Modern Economics. 2021. № 27. С. 188–195.

Essential Oils Market Size, Share & Trends. [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/essential-oils-market#

Фармацевтична енциклопедія. М’ята. [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://www.pharmencyclopedia.com.ua/article/1525/m-yata

Фролова Н.Е. Теоретичне обґрунтування і розроблення технологій натуральних концентрованих ароматизаторів із ефіроолійної сировини: дис… д-ра. техн. наук : 05.18.06 / Фролова Наталія Епінетівна. Київ, 2017. 439 с.

Sahraoui N., Sabbaa N., Bertouchea S., Boutekedjiret Ch. Optimization of operating parameters in extraction of essential oils from Lavandula angustifolia flowers by microwave assisted steam distillation. Desalination and Water Treatment, 2022. Vol. 279. Р. 96–101.

Лікарська рослинна сировина та фітопрепарати : посіб. з фармакогнозії з основами біохімії лікар. рослин. / Н.М. Солодовниченко, М.С. Журавльов, В.М. Ковальов. Харків: Золоті сторінки, 2001. 408 с.

Технологія парфумерно-косметичних продуктів / Л.В. Пешук, Л.І. Бавіка, І.М. Демидов. К. : Центр учбової літератури, 2007. 376 c.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-11-26

Номер

Розділ

ТЕХНОЛОГІЯ ЛЕГКОЇ ТА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ