USE OF PRINCIPLES OF HACCP FOR MANUFACTURE OF FETA-TYPE CHEESE BY ULTRAFILTRATION METOD
DOI:
https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2023.2.15Keywords:
ultrafiltration, HACCP system, HACCP principles, hazards, block diagram, critical control points, brine cheesesAbstract
The article highlights the peculiarities of feta cheese production by ultrafiltration and the stages of implementation of the HACCP system in cheese production. During the elaboration and development of the HACCP plan for the production of feta cheese, the provisions and recommendations of national standards harmonised with the international DSTU 4161:2003 “Food safety management systems. Requirements”, DSTU ISO 22000:2007 “Food safety management system. Requirements for any food chain organisation”, DSTU 7996:2015: Brine cheeses. General technical conditions, Recommendations for small and medium-sized enterprises of the dairy industry on the preparation and implementation of a food safety management system based on HACCP concepts, Guideline MV 4.4.5.6.-000-2010 Development and implementation of food safety management systems based on HACCP principles. As a result of the study, a flowchart was developed for the production of feta brine cheese by ultrafiltration, which involves thickening the mixture to the required degree of solids concentration, adding enzyme and salt, rapid coagulation and subsequent packaging of the finished product. A risk analysis of hazardous factors in the production of feta brine cheese has been carried out, which resulted in the identification of a critical control point of microbiological nature – pasteurisation of the normalised mixture – a stage at which control measures can be applied and which is mandatory to prevent food safety threats, eliminate such threats or reduce them to an acceptable level. The developed flowchart for the production of feta brine cheese by ultrafiltration and the implementation of HACCP principles will provide dairy processing companies with a number of advantages: it will improve the safety and quality of the finished product; confirm the product’s compliance with regulatory and technical documentation; and increase consumer confidence in the safety of cheese.
References
Семенда Д.К., Корман І.І., Семенда О.В. Оцінка кон’юнктури та споживчих переваг на ринку сиру України. Агросвіт. 2022. № 3. URL: http://www.agrosvit.info/pdf/3_2022/11.pdf (дата звернення 06.07.2023)
Впровадження системи НАССР для операторів ринку харчових продуктів: практичний посібник / за ред. А.С. Ткаченко. Полтава: ПУЕТ, 2020. 137 с.
World Health Organization. Dairy Products: веб-сайт. URL: https://apps.who.int/iris/browse?type=mesh&authority=Dairy+Products (дата звернення 06.07.2023).
Технологія молока та молочних продуктів з елементами НАССР: навч. посібник / Головко М.П., Власенко І.Г., Головко Т.М., Семко Т.В. Харків: Світ Книг, 2021. 290 с.
Ножечкіна Г.М. Вдосконалення технології і розробка нормативної документації на виробництво м’яких сирів. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2010. № 1. С. 67–71.
Food Safety URL: https://food.ec.europa.eu/index_en (дата звернення 06.07.2023).
The State of Food Security and Nutrition in the World 2022 URL: https://www.fao.org/3/cc0639en/cc0639en.pdf (дата звернення 06.07.2023).
ДСТУ 4161:2003. Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги. [Чинний від 01.07.2003]. Київ: Держспоживстандарт України, 2003. 13 с.
ДСТУ ISO 22000:2007. Система управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга (ІSО 22000:2005, IDТ). [Чинний від 2007.08.01]. Київ: Держспоживстандарт України, 2007. 30 с.
ДСТУ 7996:2015: Сири розсільні. Загальні технічні умови [Текст]. Чинний від 2017-01-01. К.: УкрНДНЦ, 2016. III, 15 с.: табл. (Національний стандарт України).
Посібник для малих та середніх підприємств молокопереробної галузі з підготовки та впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів на основі концепцій НАССР / Міжнародний інститут безпеки та якості харчових продуктів (IIFSQ). Київ, 2010. 194 с.
Настанова МВ 4.4.5.6.-000-2010 Розробка та запровадження систем управління безпечністю харчових продуктів на основі принципів НАССР. К.: МОЗ України, 2010. 34 с.
Даниленко В.О., Дейниченко Г.В., Гузенко В.В. Використання процесів ультрафільтрації в технологіях молочних продуктів. Природничі та гуманітарні науки. Актуальні питання: Матеріали ІX Всеукраїнської студентської науково-технічної конференції. URL: https://elartu.tntu.edu.ua/bitstream/123456789/16664/2/VseukrStud_2016v1_Danilenko_V_O-Use_ultrafiltration_206-207.pdf (дата звернення 06.07.2023).
Назаренко Ю.В., Кітченко Л.М. Значення мембранних процесів у технології виробництва сирів URL: http://repo.snau.edu.ua/bitstream/123456789/5036/1/4_%D0%9D%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE_%D0%9A%D1%96%D1%82%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE.pdf (дата звернення 06.07.2023).
Про затвердження вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР): наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України №590 від 01.10.2012 р. із змінами від 25.12.2015 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1704-12#Text (дата звернення 06.07.2023).
Дзюба Т., Мазур Г. Програми-передумови як загальновизнаний ключовий елемент системи управління безпекою харчових продуктів. Стандартизація Сертифікація. Якість. 2012. № 1. С. 50–52.
Generic HACCP Model for Meat and Poultry Products with Secondary Inhibitors, not shelf stable URL: http://www.fsis.usda.gov/ index.htm (дата звернення 06.07.2023).
Остап’юк С.Д. Коригувальні дії для кожної критичної точки контролю при виробництві молочних продуктів. Технологічний аудит і резерви виробництва. 2014. № 1(5). С. 29–31.