ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОЦЕСІВ НАВЧАННЯ НА ПЛАТФОРМІ DISCORD

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2023.1.19

Ключові слова:

дистанційне навчання, платформа Discord, адміністрування спільноти Discord, бот, автоматизація процесів

Анотація

У роботі розглянуто процес організації дистанційного навчання студентів з використанням платформи Discord. Через пандемію Covid-19, а згодом широкомасштабне вторгнення в Україну Російської федерації та небезпеку, спричинену бойовими діями, навчальним закладам довелося перейти на онлайн навчання. Такий перехід потребує вибору платформи для дистанційного навчання, що буде використовувати сучасні онлайн технології та матиме всі необхідні інструменти для її адміністрування. Discord – це онлайн платформа для обміну миттєвими повідомленнями та спілкування через аудіо-, відеозв’язок. Платформа має можливості для відправки особистих повідомлень та відправки повідомлень у групових чатах. Також має підтримку аудіо- та відеоконференцій. Для організації навчального процесу на платформі Discord було створено спільноту кафедри, яка об’єднує викладачів та студентів, і саме там відбувається процес дистанційного навчання. Основу спільноти складають текстові чати та аудіо-, відеоконференції. За замовчуванням вони виділені в окремі категорії. До спільноти було додано студентів декількох груп, тому для зручності дотримання розкладу виникла необхідність їхнього розділення. Для цього було створено набір текстових чатів та аудіо-, відеоконференцій. Кожна група отримала свій текстовий чат та конференцію. Але студенти могли отримати доступ до чатів інших груп. Аби завадити цьому, у спільноті були додані ролі. Для кожної групи була створена своя роль з назвою, що співпадає з шифром групи. Далі в налаштування чатів та конференцій було додано обмеження, згідно з якими студенти лише закріплених за ними груп можуть отримати доступ. Окрім обмежень доступності до чатів та конференцій, для студентів були додані окремі обмеження по роботі у спільноті, а саме – студент може відправляти повідомлення у чатах та знаходитись у конференції, але не може керувати спільнотою та будь-яким чином впливати на інших учасників спільноти. Окремо була виділена роль викладачів, що мають доступ до усіх чатів та конференцій та мають права на керування окремими частинами спільноти та студентами. За допомогою окремого боту були додані засоби керування спільнотою. Він допомагає студентам отримати роль під час першого приєднання до спільноти. Найбільш актуальним це виявилося при приєднанні груп першого курсу. Також бот допомагає виконати перехід студентів на наступний рік навчання. Для цього окремою командою оновлюється роль з групою у всіх студентів, що знаходяться у спільноті та мають право для переведення на наступний рік навчання.

Посилання

Голуб Б.Л. Хмарний сервіс Discord: поради для проведення онлайн лекцій. URL: https://nubip.edu.ua/node/73205 (дата звернення: 26.10.2022).

Щербакова Олеся. Discord – платформа для дистанционного обучения. URL: https://skyteach.ru/2020/04/08/discord-platforma-dlya-distancionnogo-obucheniya/ (дата звернення: 26.10.2022).

How to Use Discord for Your Classroom. URL: https://support.discord.com/hc/en-us/articles/360040613072-How-to-Use-Discord-for-Your-Classroom (дата звернення: 26.10.2022).

Tsyvilskyi, F. M., Kozel, V. M., Drozdova, I. A., & Prykhodko, O. O. PRACTICAL Practical implementation of the BYOD concept in higher educational institutions. Information Technologies and Learning Tools, 81(1), 2021. 285-296.

Discord. URL: https://discord.com/ (дата звернення: 26.10.2022).

Discord. URL: https://uk.wikipedia.org/wiki/Discord (дата звернення: 26.10.2022).

Mia Naumoska. Discord vs Zoom: Which App is Best for Online Meetings. URL: https://www.chanty.com/blog/discord-vs-zoom/ (дата звернення: 26.10.2022).

Abhishek A Agrawal. Discord vs Zoom. URL: https://integrately.com/blog/discord-vs-zoom (дата звернення: 26.10.2022).

Ana Erkic. Discord vs Zoom: Which is best for virtual meetings? URL: https://pumble.com/blog/discord-vs-zoom/(дата звернення: 26.10.2022).

Chara Yadav. Difference Between Discord and Google Meet. 2022. URL: https://askanydifference.com/differencebetween-discord-and-google-meet-with-table/ (дата звернення: 26.10.2022).

Zoom vs. Skype vs. Discord vs. Facetime vs. Google Hangouts (for Video Conferencing Calls). URL: https://whatchawearing.com/zoom-vs-skype-vs-discord-vs-facetime-vs-google-hangouts-video-conferencing-calls/ (дата звернення: 26.10.2022).

Role Management 101. URL: https://support.discord.com/hc/en-us/articles/214836687-Role-Management-101 (дата звернення: 26.10.2022).

Alex Ronquillo. How to Make a Discord Bot in Python. URL: https://realpython.com/how-to-make-a-discord-botpython/(дата звернення: 26.10.2022).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-28