ЗАСТОСУВАННЯ ПРИНЦИПІВ НАССР ПРИ ВИРОБНИЦТВІ СИРІВ ТИПУ ФЕТА МЕТОДОМ УЛЬТРАФІЛЬТРАЦІЇ
DOI:
https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2023.2.15Ключові слова:
ультрафільтрація, система НАССР, принципи НАССР, небезпечні чинники, блок-схема, критичні контрольні точки, розсільні сириАнотація
У статті висвітлено особливості виробництва сиру типу фета методом ультрафільтрації та етапи впровадження системи НАССР під час виробництва сиру. Під час опрацювання і розроблення плану НАССР для виробництва сиру типу фета використовували положення та рекомендації національних стандартів, гармонізованих з міжнародними ДСТУ 4161:2003 «Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги», ДСТУ ISO 22000:2007 «Система управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга», ДСТУ 7996:2015: Сири розсільні. Загальні технічні умови, Рекомендації для малих та середніх підприємств молокопереробної галузі з підготовки та впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів на основі концепцій НАССР, Настанову МВ 4.4.5.6.-000-2010 Розробка та запровадження систем управління безпечністю харчових продуктів на основі принципів НАССР. В результаті проведеного дослідження розроблено блок-схему виробництва розсільного сиру типу фета методом ультрафільтрації, в процесі якої відбувається згущення суміші до необхідного ступеня концентрації сухих речовин, внесення ферменту та солі, швидка коагуляція та подальша упаковка готового продукту. Проведено аналіз ризиків небезпечних чинників при виробництві розсільного сиру типу фета, в результаті, якого визначено критичну контрольну точку мікробіологічної природи – пастеризація нормалізованої суміші – етап, на якому можна застосувати захід з контролю, та який є обов’язковим для запобігання загрозам безпеки харчового продукту, усунення такої загрози чи зниження її до прийнятного рівня. Розроблена блок схема виробництва розсільного сиру типу фета методом ультрафільтрації та впровадження принципів НАССР надасть молокопереробним підприємствам ряд переваг: підвищить безпеку та якість готового продукту; підтвердить відповідність продукту нормативній і технічній документації; підвищить довіру споживачів до безпечності сиру.
Посилання
Семенда Д.К., Корман І.І., Семенда О.В. Оцінка кон’юнктури та споживчих переваг на ринку сиру України. Агросвіт. 2022. № 3. URL: http://www.agrosvit.info/pdf/3_2022/11.pdf (дата звернення 06.07.2023)
Впровадження системи НАССР для операторів ринку харчових продуктів: практичний посібник / за ред. А.С. Ткаченко. Полтава: ПУЕТ, 2020. 137 с.
World Health Organization. Dairy Products: веб-сайт. URL: https://apps.who.int/iris/browse?type=mesh&authority=Dairy+Products (дата звернення 06.07.2023).
Технологія молока та молочних продуктів з елементами НАССР: навч. посібник / Головко М.П., Власенко І.Г., Головко Т.М., Семко Т.В. Харків: Світ Книг, 2021. 290 с.
Ножечкіна Г.М. Вдосконалення технології і розробка нормативної документації на виробництво м’яких сирів. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2010. № 1. С. 67–71.
Food Safety URL: https://food.ec.europa.eu/index_en (дата звернення 06.07.2023).
The State of Food Security and Nutrition in the World 2022 URL: https://www.fao.org/3/cc0639en/cc0639en.pdf (дата звернення 06.07.2023).
ДСТУ 4161:2003. Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги. [Чинний від 01.07.2003]. Київ: Держспоживстандарт України, 2003. 13 с.
ДСТУ ISO 22000:2007. Система управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга (ІSО 22000:2005, IDТ). [Чинний від 2007.08.01]. Київ: Держспоживстандарт України, 2007. 30 с.
ДСТУ 7996:2015: Сири розсільні. Загальні технічні умови [Текст]. Чинний від 2017-01-01. К.: УкрНДНЦ, 2016. III, 15 с.: табл. (Національний стандарт України).
Посібник для малих та середніх підприємств молокопереробної галузі з підготовки та впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів на основі концепцій НАССР / Міжнародний інститут безпеки та якості харчових продуктів (IIFSQ). Київ, 2010. 194 с.
Настанова МВ 4.4.5.6.-000-2010 Розробка та запровадження систем управління безпечністю харчових продуктів на основі принципів НАССР. К.: МОЗ України, 2010. 34 с.
Даниленко В.О., Дейниченко Г.В., Гузенко В.В. Використання процесів ультрафільтрації в технологіях молочних продуктів. Природничі та гуманітарні науки. Актуальні питання: Матеріали ІX Всеукраїнської студентської науково-технічної конференції. URL: https://elartu.tntu.edu.ua/bitstream/123456789/16664/2/VseukrStud_2016v1_Danilenko_V_O-Use_ultrafiltration_206-207.pdf (дата звернення 06.07.2023).
Назаренко Ю.В., Кітченко Л.М. Значення мембранних процесів у технології виробництва сирів URL: http://repo.snau.edu.ua/bitstream/123456789/5036/1/4_%D0%9D%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE_%D0%9A%D1%96%D1%82%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE.pdf (дата звернення 06.07.2023).
Про затвердження вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР): наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України №590 від 01.10.2012 р. із змінами від 25.12.2015 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1704-12#Text (дата звернення 06.07.2023).
Дзюба Т., Мазур Г. Програми-передумови як загальновизнаний ключовий елемент системи управління безпекою харчових продуктів. Стандартизація Сертифікація. Якість. 2012. № 1. С. 50–52.
Generic HACCP Model for Meat and Poultry Products with Secondary Inhibitors, not shelf stable URL: http://www.fsis.usda.gov/ index.htm (дата звернення 06.07.2023).
Остап’юк С.Д. Коригувальні дії для кожної критичної точки контролю при виробництві молочних продуктів. Технологічний аудит і резерви виробництва. 2014. № 1(5). С. 29–31.