АНАЛІЗ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ МОЖЛИВОСТЕЙ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЛЯ КЕРУВАННЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИМИ ПРИСТРОЯМИ РЕЛЕЙНОГО ЗАХИСТУ ТА АВТОМАТИЗАЦІЇ ЕНЕРГОСИСТЕМ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2023.4.2

Ключові слова:

інтелектуальний пристрій, релейний захист, автоматика, мікропроцесорний термінал, енергосистема, електричні станції, підстанції, електричні мережі.

Анотація

В даній статті розглянуто питання щодо правильної та безпечної роботи із сервісним програмним забез- печенням «Монітор-2» при використанні персонального комп’ютера для керування інтелектуальними мікропро- цесорними пристроями релейного захисту та автоматики серій РЗЛ-05, РЗЛ-06. Дане програмне середовище «Монітор-2» дозволяє керувати пристроями релейного захисту серій РЗЛ-05, РЗЛ-06 за допомогою персональ- ного комп’ютера в лабораторних умовах або з диспетчерського пункту підприємства електричних мереж. В даному випадку для зв’язку інтелектуальних пристроїв релейного захисту і автоматики із ПК використову- ється протокол зв’язку MODBUS-RTU. Варто зазначити, що мікропроцесорний пристрій релейного захисту та автоматики РЗЛ-05М призначений для виконання функцій релейного захисту, автоматики, сигналізації приєднань трансформаторів, кабельних та повітряних ліній електропередач напругою до 6–35 кВ. Пристрої призначені для встановлення в релейних відсі- ках КСО, КРП, КРПЗ електричних станцій та підстанцій, а також на панелях та в шафах РЗА, розташованих у релейних залах та пунктах керування. Представлено систему керування для дослідження та налаштування мікропроцесорного терміналу, як вико- навчого елемента, що забезпечує підвищення надійності системи релейного захисту та автоматизацій станцій, підстанцій та електричних мереж. При експлуатації пристрою необхідно керуватися паспортом пристрою, Правилами улаштування елек- троустановок (ПУЕ-2017), Правилами технічної експлуатації електроустановок станцій та мереж (ПТЕ), Правилами безпечної експлуатації електроустановок (ПБЕЕ), СОУ-Н ЕЕ 35.514:2007 «Технічне обслуговування мікропроцесорних пристроїв захисту, протиаварійної автоматики, електроавтоматики, дистанційного керу- вання та сигналізації електростанцій та підстанцій від 0,4 кВ до 750 кВ».

Посилання

Яндульський О.С. Релейний захист. Цифрові пристрої релейного захисту, автоматики та управління електроенергетичних систем : навч. посіб. / О.С. Яндульський, О.О. Дмитренко. Під загальною редакцією д.т.н. О.С. Яндульського. Київ : НТУУ «КПІ». 2016. 102 с.

Бунько В.Я., Дарморіс П.М. Дослідження інтелектуального терміналу для релейного захисту та автоматизації систем. Збірник наукових праць Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова» № 1 (490) / 2023. С. 135–142.

Кутін В.М. (2017). Засоби діагностування релейного захисту та автоматики електроенергетичних систем : навч. посіб. / В.М. Кутін, М.В. Кутіна, М.О. Ілюхін. Вінниця: ВНТУ. 120 с.

Бунько В.Я. (2019). Дослідження та аналіз роботи мікропроцесорного пристрою в умовах зміни потужності споживача. [Електронний ресурс] / В.Я. Бунько, П.М. Дарморіс. // Енергетика і автоматика. № 1. С. 64–72. Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/eia_2019_1_9.

Пристрої серії РЗЛ-05 з вільно програмованою логікою. [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://relsis.ua/ua/products/relay-protection-automation/rzl-05/rzl-05-spl (дата звернення 12.11.2023)

Пристрій захисту та контролю для підстанцій та приєднань 6–35 кВ РЗЛ-05.М [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://relsis.ua/ua/products/relay-protection-automation/rzl-05/rzl-05m. (дата звернення 15.11.2023)

Гребченко М.В., Нікіфоров А.П., Бунько В.Я. Релейний захист і автоматика розподільних електричних мереж. Частина 1. Навчальний посібник. Київ : ЦП «КОМПРИНТ». 2019. 314 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-01-29