ҐЕНДЕРНА ПОЛІТИКА В УКРАЇНІ: АКТУАЛЬНІСТЬ І НОВАЦІЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2023.4.44

Ключові слова:

рівноправність, гендерна рівність, гендерні стереотипи, Україна, соціальні ролі, міжнародні норми.

Анотація

У статті розглянуто питання гендерної політики в Україні, зокрема нові підходи з боку науковців і законодавців до вирішення проблем гендерної рівності. Так, проаналізовано відповідний правовий принцип, що дає можливість установити гендерний паритет у суспільстві, нівелювавши нерівноправність жінок і чоловіків у правах і можливостях у різних сферах суспільного життя – економічній, освітній, політичній, правовій, соціальній, культурній. З’ясовано, що гендерна рівність як категорія становить сукупність суспільних ідей та норм, що через установлення гендерної справедливості в усіх сферах життя забезпечують демократичний розвиток держави та суспільства, адже в їх основі лежать гуманістичні чесноти – свобода, рівність, справедливість, законність. Відзначено, що поширеність стереотипів щодо ролей жінки й чоловіка в суспільстві була властива попереднім століттям, зокрема у ХХ-му жінка мусила, відпрацювавши на підприємстві чи в установі, займатися домогосподарством і дітьми. На відміну від такого стереотипу у ХХІ столітті припускається інша схема, за якою жінка може й не мати (не бажати) сім’ї, дітей, займається бізнесом або може створити одностатеву сім’ю. Аналогічно в сучасному світі може вдіяти й чоловік. Тобто на перше місце висувається гендерна ідентичність, а не зовнішні біологічні ознаки. Зроблено висновок, що українське законодавство вже виявляє певні новації у сфері захисту гендерних прав відповідно до європейських гуманітарних традицій і принципів. Так, за положеннями Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», визначається дискримінація за ознакою статі, що виявляється в застосуванні до представників певної статі певних обмежень щодо їх можливостей реалізувати свої права й інтереси, але при цьому вирішальними не вважаються біологічні ознаки статі, а «дійсні» або «припущені», тобто виявлені особою в її самоідентифікації. Акцентовано на тому, що гарантування рівності будь-якої людини у правах є фундаментальною засадою демократичної держави. Сюди входять і механізми попередження можливих конфліктів у цій сфері, зокрема дискримінації за будь-якою ознакою, зокрема за статтю чи гендерною ідентичністю. Ці механізми мають бути використані державою в реалізації гендерної політики.

Посилання

Мельник Т. М. Творення суспільства гендерної рівності: міжнародний досвід. Закони зарубіжних країн з гендерної рівності: підручник. Київ: Стілос, 2010. 440 с.

Оніщенко Н. М., Львова О. Л. Гендерна рівність: крок до розвитку чи моральна криза сучасного суспільства? Держава і право. Серія: Юридичні і політичні науки. 2013. Вип. 62. С. 3–11.

Ґендерні стереотипи та ставлення громадськості до ґендерних проблем в українському суспільстві / Ю. Саєнко, Л. Амджадін, М. Васильчук, та ін. Київ: Видавництво ТОВ «Компанія ВАІТЕ», 2007. 145 с.

Ткалич М.Г. Психологія ґендерної взаємодії персоналу організацій : автореф. дис. на здоб. наук. ст. докт. психол. н. за спец. 19.00.10; Національна академія педагогічних наук України. Інститут психології імені Г.С. Костюка. Київ, 2016. 44 с.

Костюк І. В., Стадник В.В. Ґендерні аспекти лідерства у сфері управління. Вісник Хмельницького національного університету. Економічні науки. 2019. № 2. С. 57–61.

Наливайко Л.Р., Грицай І.О. Поняття принципу ґендерної рівності та його взаємозв’язок із суміжними термінами. Актуальні проблеми державотворення, правотворення та правозастосування : матеріали наукового семінару (м. Дніпро, 8 грудня 2018 р.). Дніпро : ДДУВС, 2019. С. 30–35.

Камінська Н. В., Чернявський С. С., Перунова О. С. Засади розуміння ґендеру та ґендерної рівності. Київ: Нац. акад. внутр. справ, 2020. 20 с.

Демченко В.М., Ковальська Н.М. Ґендерне інтегрування як чинник реформування публічного управління в Україні. Вісник ХНТУ. Публічне управління та адміністрування. 2023. № 3 (86). С. 149–155. DOI : https://doi. org/10.35546/kntu2078-4481.2023.3.19

Гендерний розрив в оплаті праці: на скільки більше заробляють чоловіки у країнах світу. СВІТ за 24 жовтня 2023. Слово і Діло. URL : https://www.slovoidilo.ua/2023/10/24/infografika/svit/hendernyj-rozryv-oplati-praczi-skilkybilshe- zaroblyayut-choloviky-krayinax-svitu

Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків : Закон України. Відомості Верховної Ради України. 2005. № 52. С. 561. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2866-15#Text

Конвенція Організації Об’єднаних Націй про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок. Верховна

Рада України (ред. від 06.10.1999). URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_207#Text

Про затвердження плану заходів з реалізації зобов’язань Уряду України, взятих в рамках міжнародної ініціативи «Партнерство Біарріц» з утвердження гендерної рівності. Розпорядження Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2020 р. № 1578-р. Ліга 360. URL: https://ips.ligazakon.net/document/KR201578?an=1

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-01-30

Номер

Розділ

ПУБЛІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ТА АДМІНІСТРУВАННЯ