АНАЛІЗ СУЧАСНОГО СТАНУ ПІДПРИЄМСТВ КОНДИТЕРСЬКОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ ТА ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИРОБНИЦТВА З ЗАПРОВАДЖЕННЯМ ІННОВАЦІЙ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2023.4.56

Ключові слова:

кондитерська галузь, кондитерська продукція, імпорт, експорт, асортимент та інновації.

Анотація

Дана стаття присвячується аналізу стану кондитерської галузі України та шляхам підвищення ефективності функціонування підприємств даної промисловості. Вивчаючи питання підвищення економічної ефективності функціонування підприємств кондитерської галузі виникла необхідність для розробки шляхів підвищення економічної ефективності виробництва кондитерської галузі, який би успішно вирішував проблеми економіки у сфері харчової промисловості. Особливо актуальним наразі є впровадження інновацій саме для компаній харчової промисловості, зокрема ринку кондитерської галузі, адже це найперспективніша промисловість України, яка виготовляє перспективні товари, котрі можуть успішно вийти на міжнародні ринки з метою зайняття стійких конкурентних позицій. Економічну ефективність кондитерської галузі України проаналізовано через сучасний стан розвитку промисловості. Україна характеризується досить розвиненою у сфері кондитерської промисловості. Для оцінки та тенденції розвитку виробництва проаналізовано ринок кондитерських товарів за сегментами, досліджено динаміку виробництва кондитерської продукції, визначено країни які імпортують та експортують товари кондитерської промисловості, систематизовано дані стосовно діючих підприємств галузі та визначено обсяг іноземних інвестицій у кондитерську галузь України. Досліджуючи аналіз сучасного стану підприємств кондитерської галузі було використано такі методи: стaтиcтичний aнaлiз – зaдiяний для вивчeння, грyпyвaння, пopiвняння, oцiнки тa iнтepпpeтaцiї фaктичних дaних щoдo рeзyльтaтiв гoспoдaрськoї дiяльнoстi підприємств; тeopeтичнoго узaгaльнeння тa пoрiвняння – викopистовувався з мeтoю yтoчнення нayкових пoнять з прoблeм виoкрeмлeння фaктopiв фopмування системи конкурентоспроможності тa анaлізy зoвнiшньoгo й внyтрішньoгo сeрeдoвищ; мeтoд тaксoнoмії – для анaлізy узaгaльнюючиx пoкaзникiв ринкoвої пoзиції пiдприємcтв тa влaсних рeзеpвів пiд чaс пpoведення анaлізy кoнкypeнтoспроможності сeрeд iснyючих кoнкyрентiв. Тому проаналізувавши сучасний стан виробництва, ми вважаємо, що використання інновацій має стати потужним інструментом на шляху до підвищення економічної ефективності виробництва кондитерської галузі України.

Посилання

Акофф Р. Л. Идеализированное проектирование : как предотвратить завтрашний кризис сегодня. Создание будущего организации / Акофф Р. Л., Магидсон Д., Эддисон Г. Д. ; пер. с англ. Ф. П. Тарасенко. – Днепропетровск : Баланс Бизнес Букс, 2007. – XLIII, 265 с.

Петров П. П. Активність молодих зірок сонячної маси : дис.... доктора фіз, -мат. наук : 01.03.02 / Петров Петро Петрович. – К., 2005. – 276 с.

Пат. 2187888 Российская Федерация, МПК Н 04 В 1/38, Н 04 J 13/00. Приемопередающее устройство / Чугаева В. И. ; заявитель и патентообладатель Воронеж, науч. – исслед. ин-т связи. – № 2000131736/09 ; заявл. 18.12.00 ; опубл. 20.08.02, Бюл. № 23 (II ч.).

Бібліотека і доступність інформації у сучасному світі: електронні ресурси в науці, культурі та освіті (підсумки 10-ї Міжнар. конф. "Крим-2003") [Електронний ресурс] / Л. Й. Костенко, А. О. Чекмарьов, А. Г. Бровкін, І. А. Павлуша // Бібліотечний вісник – 2003. – № 4. – С. 43. – Режим доступу до журн. : http : //www.nbuv.gov.ua/articles/2003/03klinko.htm.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-01-30