БЕЗПЕКА ТУРИЗМУ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2022.2.24

Ключові слова:

безпека, безпека туризму в Україні, небезпека, ризики у туризмі, збитки, воєнний стан, страхування, турист, туристична індустрія, ДАРТ

Анотація

Забезпечення безпеки туризму передбачає цілий комплекс заходів у рамках національного законодавства, що гарантують безпеку переміщення туристів по території держави, їхнього перебування, збереження здоров’я, життя і майна. Наразі, в Україні немає абсолютно безпечної території для відпочинку, тому у статті охарактеризовано особливості безпеки туризму у різних регіонах під час воєнного стану, зокрема: у Києві та Київській області, на Черкащині, Полтавщині, Волині, Львівщині, Тернопільщині, Вінниччині, Закарпатті, у Рівненській, Івано-Франківській, Житомирській, Хмельницькій, Чернівецькій областях. Визначено основні правила та заборони із забезпечення безпеки туриста та туристичного підприємства. Висвітлено особливості та відображено ключові тенденції розвитку туристичної індустрії. Досліджено основні вимоги для забезпечення безпеки туризму в Україні в умовах воєнного стану. Проаналізовано нормативне забезпечення щодо перебування туристів у відповідних регіонах України. Розроблено й запропоновано заходи захисту туриста й туристичних підприємств зі зниженням рівня небезпеки учасників мандрівок. Описано особливості забезпечення безпеки в туризмі шляхом чітко спланованої роботи підприємств галузі, подано рекомендації щодо безпеки різних видів туризму за метою перебування. Розкрито основні вимоги щодо відшкодування страховими компаніями збитків, завданих протягом дії воєнного стану та у зв’язку з воєнними діями. Окреслено законодавчі вимоги до суб’єктів туристичної діяльності, які здійснюють відповідний вид діяльності, щодо забезпечення безпеки туристів. Охарактеризовано нормативне забезпечення для туристів котрі подорожують за межі України. Запропоновано подальше використання узагальнених результатів дослідження.

Посилання

Державне агентство розвитку туризму. URL: https://www.tourism.gov.ua. (дата звернення 7.12.2022).

Про страхування: Закон України від 1996. № 18 / Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/85/96-вр#Text (дата звернення 7.12.2022).

Про туризм: Закон України від 1995. № 31 / Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/324/95-вр#Text (дата звернення 7.12.2022).

Чорненька Н. В. Безпека туризму. Навч. посіб. Київ: Кондор. 2019. 187 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-10