COMPARATIVE ANALYSIS OF TRADITIONAL AND MODERN METHODS OF GRAIN DRYING: CLASSIFICATION AND DEVELOPMENT PROSPECTS
DOI:
https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2025.2.1.18Keywords:
grain drying, grain dryer, grain layer, technological process, drying intensityAbstract
This paper discusses the main methods of grain drying, their features, advantages and disadvantages. The feasibility of applying various combined drying techniques depending on the state of the grain layer is substantiated. The use of combined drying methods significantly increases process efficiency, reduces energy consumption, and enables flexible drying control. This not only preserves all the valuable qualities of the dried material but, in some cases, enhances them.In industrial dryers, grain typically exists in a dense gravity-flowing, fluidized, or suspended layer. The state of the layer determines the active surface area of the grain in contact with the drying agent, thereby influencing drying intensity.The study explores key technological approaches that enhance grain drying efficiency and outlines the requirements for modern grain dryers. The design of a grain dryer must ensure uniform heating and drying of the grain, with reliable temperature and humidity control throughout the drying process. Modern grain dryers should be versatile, meaning they must be suitable for drying various crop types. The study identifies solutions to reduce the energy intensity of drying and highlights priority directions for improving its efficiency. Factors that enhance grain drying efficiency include increasing the active surface area involved in heat and moisture exchange, preheating the grain before drying, and cooling it afterward.This is achieved through preliminary heating in the stages preceding the drying process. Priority directions for improving grain drying efficiency involve the rational integration of dehydration techniques, intensification of moisture evaporation, and reduction of energy expenditures required for the process. The classification and analysis of existing technological and structural grain dryer designs with cross-flow ventilation have made it possible to identify their limitations. This, in turn, allows for the development of strategies to address these shortcomings and improve the grain drying process.
References
Kumar C., Karim M., Joardder M. Intermittent drying of food products: a critical review. Journal of Food Engineering. 2014, 121, P. 48–57. DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2013.08.014.
Станкевич Г. М., Страхова Т. В., Атаназевіч В. І. Сушіння зерна. К. : Либідь, 1997. 352 с.
Гапонюк О. І., Остапчук М. В., Станкевич Г. М. Активне вентилювання та сушіння зерна. Монографія. Одеса : Поліграф. 2014. 324 с.
Дідух В. Ф. Підвищення ефективності сушіння сільськогосподарських рослинних матеріалів. Монографія. Луцьк : ЛДТУ. 2002. 165 с.
Котов Б. І., Калініченко Р. А., Степаненко С. П., Швидя В. О., Лісецький В. О. Моделювання технологічних процесів в типових об’єктах післязбиральної обробки і зберігання зерна (сепарація, сушіння, активне вентилю- вання, охолодження). Ніжин : Видавець ПП Лисенко М. М. 2017. 552 с.
Burdo O., Bezbakh I., Shyshov S., Zykov A., Yarovyi I., Gavrilov A., Bandura V., Mazurenko I. Research of Wheat Drying in a Microwave and Combined Filter-microwave Dryer. Eureka: Life Sciences. 2019, (5), Р. 70–78.
Степаненко С. П., Швидя В. О., Коновал О. О., Попадюк І. С. Результати виробничих випробувань дослідного зразка вакуумної барабанної сушарки СВБ-10. Механіка та автоматика агропромислового виробництва. 2023, Вип. 3, С. 55–64.
Снєжкін Ю. Ф., Пазюк В. М., Петрова Ж. О., Чалаєв Д. М. Теплонасосна зерносушарка для насіннєвого зерна. Київ : Поліграф-Сервіс. 2018. 154 с.
Кірчук Р.В. Теоретичні передумови моделювання процесу сушіння дисперсних рослинних матеріалів. Сільськогосподарські машини. Луцьк. 2017, Вип. 37, С. 47–56.
Ящук А. А. Дослідження сушіння вороху насіння льону олійного на сушарці зі спіралеподібними активаторами. Механізація та електрифікація сільського господарства. 2013, Вип. 97(2), С. 489–495.
Petrova Zh. Investigation of drying process kinetics of composite granules. Energy Engineering and Control Systems. 2022, Vol. 8, No. 1, pp. 20–27. https://doi.org/10.23939/jeecs2022.01.020
Kaletnik G., Tsurkan O., Rimar T., Stanislavchuk O. Determination of the kinetics of the process of pumpkin seeds vibrational convective drying. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2020, 1, P. 50–57. DOI: 10.15587/1729-4061.2020.195203
Paziuk V. M., Petrova Zh. O., Tokarchuk O. A., Yaropud V. M. Research of rational modes of drying rape seed. INMATEH – Agricultural Engineering. 2019, 58, nr. 2, P. 303–310. DOI: 10.35633/INMATEH-58-33
Hashim N., Daniel O. Rahaman E. A preliminary study: kinetic model of drying process of pumpkins (Cucurbita Moschata) in a convective hot air dryer. Agriculture and Agricultural Science Procedia. 2014, 2, P. 345–352.
Kotov B. I., Spirin A. V., Kalinichenko R. A., Bandura V. M., Polievoda Yu. A., Tverdokhlib I. V. Determination the parameters and modes of new heliocollectors constructions work for drying grain and vegetable raw material by active ventilation. Research in Agricultural Engineering. 2019, 65, P. 20–24. DOI:10.17221/73/2017-RAE
Bandura V., Kalinichenko R., Kotov B., Spirin A. Teoretical rationale and identification of heat and mass transfer processes in vibration dryers with IR-energy supply. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2018, 4, nr. 8(94), P. 50–58. DOI:10.15587/1729-4061.2018.139314
Snezhkin J., Paziuk V., Petrova Zh., Tokarchuk O. Determination of the energy efficient modes for barley seeds drying. INMATEH – Agricultural Engineering, Romania. 2020, 61, nr. 2, P. 183–193.







