ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ТРАДИЦІЙНИХ І СУЧАСНИХ СПОСОБІВ СУШІННЯ ЗЕРНА: КЛАСИФІКАЦІЯ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2025.2.1.18

Ключові слова:

сушіння зерна, зерносушарка, зерновий шар, технологічний процес, інтенсивність сушіння

Анотація

У даній роботі розглядаються основні способи сушіння зерна, їхні особливості, переваги та недоліки. Обґрунтовано перспективність застосування різних способів комбінованого сушіння залежно від стану зернового шару. Використання комбінованих способів сушіння дає змогу суттєво підвищити швидкість процесу, зменшити енергоспоживання, забезпечити гнучке управління сушінням, що сприяє не лише збереженню всіх цінних якостей висушеного матеріалу, а й, у деяких випадках, їх покращенню. У промислових сушарках зерно зазвичай перебуває в стані щільного гравітаційно-рухомого, псевдозрідженого або зваженого шару. Стан шару визначає величину активної поверхні зерна, що контактує з сушильним агентом, а отже, й інтенсивність сушіння. Розглянуто основні технологічні прийоми, які сприяють підвищенню ефективності сушіння зерна, а також вимоги, яким повинні відповідати сучасні зерносушарки. Конструкція зерносушарки має забезпечувати рівномірний нагрів і сушіння зерна з надійним контролем температури та вологості під час сушіння. Сучасні зерносушарки повинні бути універсальними, тобто придатними для сушіння зерна різних культур. Окреслено шляхи розв’язання проблеми зниження енергоємності сушіння, а також пріоритетні напрями підвищення його ефективності. Підвищити ефективність сушіння зерна дозволяють такі фактори: збільшення активної поверхні зерна, що бере участь у процесах тепло- і вологообміну; підвищення температури зерна перед сушінням і його охолодження, що досягається завдяки попередньому підігріву зерна на етапах, що передують сушінню. Пріоритетними напрямами підвищення ефективності сушіння зерна є раціональне поєднання технологічних прийомів зневоднення зерна, інтенсифікація випаровування вологи з матеріалу та зниження енергетичних витрат, необхідних для здійснення цього процесу. Класифікація та аналіз наявних технологічних і конструктивних схем зерносушарок із поперечним продуванням зернового шару дали змогу визначити їхні недоліки. Це, у свою чергу, дозволяє розробити шляхи усунення недоліків та підвищити ефективність процесу сушіння зерна.

Посилання

Kumar C., Karim M., Joardder M. Intermittent drying of food products: a critical review. Journal of Food Engineering. 2014, 121, P. 48–57. DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2013.08.014.

Станкевич Г. М., Страхова Т. В., Атаназевіч В. І. Сушіння зерна. К. : Либідь, 1997. 352 с.

Гапонюк О. І., Остапчук М. В., Станкевич Г. М. Активне вентилювання та сушіння зерна. Монографія. Одеса : Поліграф. 2014. 324 с.

Дідух В. Ф. Підвищення ефективності сушіння сільськогосподарських рослинних матеріалів. Монографія. Луцьк : ЛДТУ. 2002. 165 с.

Котов Б. І., Калініченко Р. А., Степаненко С. П., Швидя В. О., Лісецький В. О. Моделювання технологічних процесів в типових об’єктах післязбиральної обробки і зберігання зерна (сепарація, сушіння, активне вентилю- вання, охолодження). Ніжин : Видавець ПП Лисенко М. М. 2017. 552 с.

Burdo O., Bezbakh I., Shyshov S., Zykov A., Yarovyi I., Gavrilov A., Bandura V., Mazurenko I. Research of Wheat Drying in a Microwave and Combined Filter-microwave Dryer. Eureka: Life Sciences. 2019, (5), Р. 70–78.

Степаненко С. П., Швидя В. О., Коновал О. О., Попадюк І. С. Результати виробничих випробувань дослідного зразка вакуумної барабанної сушарки СВБ-10. Механіка та автоматика агропромислового виробництва. 2023, Вип. 3, С. 55–64.

Снєжкін Ю. Ф., Пазюк В. М., Петрова Ж. О., Чалаєв Д. М. Теплонасосна зерносушарка для насіннєвого зерна. Київ : Поліграф-Сервіс. 2018. 154 с.

Кірчук Р.В. Теоретичні передумови моделювання процесу сушіння дисперсних рослинних матеріалів. Сільськогосподарські машини. Луцьк. 2017, Вип. 37, С. 47–56.

Ящук А. А. Дослідження сушіння вороху насіння льону олійного на сушарці зі спіралеподібними активаторами. Механізація та електрифікація сільського господарства. 2013, Вип. 97(2), С. 489–495.

Petrova Zh. Investigation of drying process kinetics of composite granules. Energy Engineering and Control Systems. 2022, Vol. 8, No. 1, pp. 20–27. https://doi.org/10.23939/jeecs2022.01.020

Kaletnik G., Tsurkan O., Rimar T., Stanislavchuk O. Determination of the kinetics of the process of pumpkin seeds vibrational convective drying. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2020, 1, P. 50–57. DOI: 10.15587/1729-4061.2020.195203

Paziuk V. M., Petrova Zh. O., Tokarchuk O. A., Yaropud V. M. Research of rational modes of drying rape seed. INMATEH – Agricultural Engineering. 2019, 58, nr. 2, P. 303–310. DOI: 10.35633/INMATEH-58-33

Hashim N., Daniel O. Rahaman E. A preliminary study: kinetic model of drying process of pumpkins (Cucurbita Moschata) in a convective hot air dryer. Agriculture and Agricultural Science Procedia. 2014, 2, P. 345–352.

Kotov B. I., Spirin A. V., Kalinichenko R. A., Bandura V. M., Polievoda Yu. A., Tverdokhlib I. V. Determination the parameters and modes of new heliocollectors constructions work for drying grain and vegetable raw material by active ventilation. Research in Agricultural Engineering. 2019, 65, P. 20–24. DOI:10.17221/73/2017-RAE

Bandura V., Kalinichenko R., Kotov B., Spirin A. Teoretical rationale and identification of heat and mass transfer processes in vibration dryers with IR-energy supply. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2018, 4, nr. 8(94), P. 50–58. DOI:10.15587/1729-4061.2018.139314

Snezhkin J., Paziuk V., Petrova Zh., Tokarchuk O. Determination of the energy efficient modes for barley seeds drying. INMATEH – Agricultural Engineering, Romania. 2020, 61, nr. 2, P. 183–193.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-06-05