АНАЛІЗ МЕТОДІВ З ОЦІНКИ ЯКОСТІ КОНОПЛЯНОЇ ТРЕСТИ
DOI:
https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2025.2.1.39Ключові слова:
конопляна треста, стандарти, вилежуваність, методи оцінки якості, сорти технічних конопель, волокноАнотація
В даній роботі було проаналізовано різні методи оцінки якості конопляної трести: візуально-органолептичний, фізико-механічний, хімічний, біологічний, лабораторно-аналітичний та стандартизований. Визначено, що при оцінюванні якості конопляної трести особлива увага приділяється стандартизованим підходам до визначення її характеристик, що забезпечують можливість гармонізації технологій між країнами та сприяють виходу продукції на міжнародні ринки. Здійснено порівняльний аналіз світової та вітчизняної нормативно-методичної бази з визначення якості конопляної сировини. На відміну від світової практики, в Україні нормативно-методична база в галузі технічних конопель залишається фрагментованою та потребує актуалізації. Зокрема, вітчизняні методики не враховують особливостей нових високопродуктивних сортів технічних конопель, внаслідок чого відбувається дисбаланс між оціночними критеріями трести та фактичними властивостями волокна. Також, в роботі охарактеризовано сучасні технології вилежування конопляної трести та зазначено, що в Україні досі переважає використання застарілих технологій вилежування стебел технічних конопель, зокрема традиційного польового вилежування. Цей метод значною мірою залежить від погодних умов – вологості, температури, тривалості опадів – що ускладнює контроль за рівномірністю та якістю біодеградації тканин стебла. Нерівномірне вилежування може призводити до формування трести з неоднорідними властивостями, що негативно позначається на якості одержуваного волокна. Зазначено, що впровадження сучасних методів вилежування трести конопель не лише підвищує її якість, але й дасть змогу зменшити залежність виробництва від територіальних обмежень, що виникли внаслідок війни на території України. В роботі наведені рекомендації, щодо удосконалення вітчизняних методів та впровадження сучасної оцінки якості конопляної трести.
Посилання
Головенко Т. М., Бойко Г. А., Шовкомуд О. В. Розвиток вітчизняної текстильної галузі за рахунок конкурентоспроможної сировини. Міжнародна науково-практичної конференція «Інноваційні технології одержання виробів різного функціонального призначення, їх стандартизація та сертифікація». 2016, С. 13–18.
Мигаль М. Д., Лайко І. М., Міщенко С. В. Взаємозв’язок між кількісними і якісними ознаками волокна конопель. Луб’яні та технічні культури. 2015, Вип. 4(9), С. 14–39.
Міщенко С. В., Писаренка П. В., Чайки Т. О., Агроекологічні та селекційні основи культивування конопель в умовах раціонального природокористування. Раціональне використання ресурсів в умовах екологічно стабільних територій: колективна монографія. Полтава, 2018, С. 73–80.
Горач О. О., Гуреєва С. С., Шот В. Е. Дослідження змочуваності лубу льону олійного та конопель. Товарознавчий вісник. 2019, Вип. 12, С. 89–96.
Cappelletto Р., Mongardini F., Sannibale M., Brizzi M. Mechanical treatment of field retted oil seed flax and hemp. Resulting fibers can restorer cycled fibers quality. Nordflax: proceeding and abstractsof the first Nording Conferenceon flax and hemp processing (10–12 August 1998), heldin Tampere, Finland, P. 127–141.
Тіхосов А. С., Нежлукченко Н. В., Ляліна Н. П. Споживні характеристики конопляних волокон, одержаних з трести різних способів приготування. Товарознавчий вісник. 2020, Вип. 13, С. 65–72.
Соловей С. М., Ковальчук О. О. Основні напрями розвитку технологій збирання та переробки конопель. Наукові нотатки. 2023, № 76, С. 89–93.
Девіс К., Реннер Т. Промислове використання волокна конопель у Європі та зміни у нормативно-правовому полі. Journal of Natural Fibers. 2024, № 51, С. 147–152.
Головій О. В., Лайко І. М., Йотка О. Ю. Каталог сортів промислових конопель і льону-довгунця. Глухів : Інститут луб’яних культур ІСГПС НААН, Нотабене, 2016. 14 с.
Шольц Л., Беккер М. Коноплі: від поля до волокна – огляд. Fibers. 2024, Т. 12, № 2. С. 37–48.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.






