ІДЕНТИФІКАЦІЙНА ЕКСПЕРТИЗА РОЗСІЛЬНИХ СИРІВ ТИПУ ФЕТА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2023.4.24

Ключові слова:

розсільні сири, ідентифікація, експертиза, маркування, органолептичні показники.

Анотація

Ідентифікаційна експертиза спрямована на встановлення відповідності товару певним вимогам. У міжнародних нормативних документах термін «відповідність» трактується як «дотримання всіх встановлених вимог до продукції». В Україні особливо швидко зростає інтерес до розсільних сирів. На сьогодні це один із сегментів, який найбільш динамічно розвивається і займає особливу нішу в сироробній галузі. Зокрема, популярним в Україні стає сир типу фета, який за технологією виробництва близький до більш звичної для українських споживачів бринзи. Мета дослідження полягала в проведенні експертизи та встановленні визначальних ознак для ідентифікації зразків м’яких розсільних сирів типу фета різних торгових марок, які реалізуються в Україні. У якості об’єктів дослідження було обрано 2 зразки м’яких розсільних сирів типу фета: зразки вітчизняного оператору ринку – ТОВ «ТЕРРАФУД» (торгова марка «Premialle») та ТОВ «Сиророб» (торгова марка «КОМО»). Також для порівняльної характеристики в роботі досліджувався розсільний продукт французької фірми «Flechard SAS Laiterie Du Pont Morin» (торгова марка «Vach de Paris» («Паризька корівка»)). Вибір критеріїв ідентифікації та експертизи розсільних сирів здійснювався на основі аналізу упаковки товару, маркування, органолептичних показників згідно чинної нормативної документації. За результатами проведеної експертизи маркування встановлено, що обсяг зазначеної інформації на всіх зразках, серед яких сири ТМ «Premille», ТМ «КОМО» та розсільний продукт ТМ «Vach de Paris» відповідає встановленим вимогам, оскільки містять повну інформацію, яка визначена Законом України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». Як недолік відмічено відсутність інформації про ГМО в таких продуктах, як ТМ «КОМО» та ТМ «Vach de Paris». При проведенні порівняльної органолептичної оцінки за 5-бальною шкалою комплексним методом розраховано рівень якості продукції. Кращими органолептичними характеристиками володіють вітчизняні зразки сиру – сир м’який «Фелата» ТМ «Premialle» та сир м’який «InSalata» ТМ «КОМО».

Посилання

Гавриляк М.Я., Грисьо Х.Й. Способи фальсифікації та ідентифікації кисломолочних продуктів / URL: https://konfemc.ukraine7.com/t101-topic (дата звернення: 06.12.2023).

Куник О.М., Нагребельна А.С., Сарібєкова Д.Г. Технологічна експертиза вершкового масла. Вісник Хмельницького національного університету. 2020. № 6. С. 180–185. https://doi.org/10.31891/2307-5732-2020-291-6-180-184.

Семешко О.Я., Сарібєкова Д.Г., Яловенко К.А. Технологічна експертиза сметани жирністю 15%. Вісник Херсонського національного технічного університету. 2021. № 3(78). С. 109–116. https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2021.3.11

Ленський В. Чим корисний сир фета URL: https://treba-solutions.com/chym-korysnyj-syr-feta/ (дата звернення: 06.12.2023).

Soda M. El, Awad S., Abd El-Salam M.H. Cheese. Cheeses Matured in Brine, Editor(s): John W. Fuquay, Encyclopedia of Dairy Sciences (Second Edition), Academic Press, 2011. P. 790–794. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-374407-4.00092-3

Що треба знати про бринзу, моцареллу та сулугуні URL: https://khsms.com/chto-nado-znat-o-brynzemoczarelle-i-suluguni/ (дата звернення: 06.12.2023).

ДСТУ 7996:2015: Сири розсільні. Загальні технічні умови [Текст]. Чинний від 2017-01-01. К.: УкрНДНЦ, 2016. III, 15 с.: табл. (Національний стандарт України).

ДСТУ 7065:2009: Бринза. Загальні технічні умови [Текст]. На заміну РСТ УРСР 1602-82 ; Чинний від 2010-04-01. К.: Держспоживстандарт України, 2010. III, 12 с. (Національний стандарт України).

Головко М.П., Власенко І.Г., Головко Т.М., Семко Т.В. Технологія молока та молочних продуктів з елементами НАССР: навч. посібник / Харків: Світ Книг, 2021. 290 с.

Ножечкіна Г.М. Вдосконалення технології і розробка нормативної документації на виробництво м’яких сирів. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2010. № 1. С. 67–71.

Закон України. Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів. Відомості Верховної Ради (ВВР), № 7. 2019, ст. 41.

ДСТУ 4518:2008: Продукти харчові. Маркування для споживачів. Загальні правила: [Текст]. [Чинний від 2009-04-01]. К.: Держспоживстандарт України, 2008. 52 с. (Національний стандарт України).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-01-29

Номер

Розділ

ТЕХНОЛОГІЯ ЛЕГКОЇ ТА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ