ІДЕНТИФІКАЦІЯ ТА ФАЛЬСИФІКАЦІЯ РИСОВИХ КРУП, ЯКІ РЕАЛІЗУЮТЬСЯ У РОЗДРІБНІЙ ТОРГОВЕЛЬНІЙ МЕРЕЖІ
DOI:
https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2024.4.27Ключові слова:
ідентифікація, фальсифікація, ознаки, рисова крупа, торговельна маркаАнотація
Серед багатьох проблем, які виникають під час торгівлі харчовими продуктами, їх ідентифікація та фальсифікація є найбільш актуальною та багатогранною. Відсутність чітких оціночних критеріїв і найчастіше методологічних баз, економічні умови, які склалися та технології, які активно розвиваються – все це та багато іншого сприяє ускладненню процесу ідентифікації. Цьому також сприяє збільшення випадків фальсифікації, які є, по суті, одним із двох можливих результатів ідентифікації. Тому виявленню фальсифікації слід приділяти особливу увагу як одному із пріоритетних напрямів забезпечення якості та безпеки харчових продуктів. Зважаючи на велику кількість інформації щодо продажу на прилавках наших магазинів фальсифікованої рисової крупи було проведено дослідження щодо виявлення такої продукції. За результатами аналізу ідентифікаційних ознак рисових круп, які реалізуються у роздрібній торговельній мережі встановлено, що всі досліджувані зразки відповідають ідентифікаційним ознакам щодо даного виду товару, оскільки результати ідентифікації за органолептичними та фізико-хімічними характеристиками засвідчили, що їх можна віднести до групи «рис довгозернистий шліфований». Щодо аналізу рисових круп за критеріями ознак інформаційної, асортиментної, кількісної та якісної фальсифікації всі зразки торговельних марок, які було обрано для проведення дослідження, відповідали встановленим вимогам, окрім однієї, у якої виявлено наявність ознак фальсифікації якості та кількості, а також інформаційної фальсифікації, тому даний зразок крупи можна вважати фальсифікованим. За підсумками проведених досліджень запропоновано шляхи, які зможуть унеможливити фальсифікацію харчових продуктів на вітчизняному споживчому ринку.
Посилання
Споживання рису у світі в 2024/2025 може зрости до рекордних 531,5 млн тон. Агроном Expert. URL: https://agronome.info/info/news/cat12/1031/ (дата звернення: 30.11.2024).
Самарук Т. Виникає алергія та проблеми зі шлунком: як відрізнити справжній рис від шкідливої підробки. РБК-Україна. URL: https://www.rbc.ua/rus/styler/nutritsiolog-rozpovila-k-legko-vidrizniti-1679483815.html (дата звернення: 30.12.2024).
Як відрізнити справжній рис від підробки | LIGHT. LIGHT – сайт для яскравих людей. URL: https://lt.ogo.ua/news/yak-vidriznyty-spravzhnij-rys-vid-pidrobky/ (дата звернення: 30.11.2024).
Lialiuk A. Проблеми фальсифікації харчових продуктів та шляхи її подолання. Economic journal of Lesia Ukrainka Eastern European National University. 2020. Т. 1, № 21. С. 108–116. URL: https://doi.org/10.29038/2411-4014-2020-01-108-116 (дата звернення: 01.12.2024).
Притульська Н.В. Ідентифікація продовольчих товарів: теорія і практика: монографія. К.: Київ. нац. торг.- екон. ун-т, 2007. 193 с.
Дубініна А.А. Методи визначення фальсифікації товарів. Х.: Центр навчальної літератури, 2017. 272 с.
Liapun N., Kovalenko N. Identification of goods and determination of counterfeit production during trial commodity examination. Young Scientist. 2020. Vol. 8, no. 84. URL: https://doi.org/10.32839/2304-5809/2020-8-84-48 (date of access: 30.11.2024).