TECHNICAL SOLUTIONS FOR IMPROVING THE TECHNOLOGY OF BALANCED FEED PREPARATION FOR PIGS

Authors

DOI:

https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2024.1.2

Keywords:

efficiency, balanced feed, pigs, extruder, physicochemical properties, technology

Abstract

Increasing the profitability of the farm for growing cheap and high-quality pork is possible due to significant improvement and introduction of advanced modern technologies. Since the increase in productivity and the decrease in the cost of manufactured products are directly dependent on the scientifically based balancing of rations by the content of nutrients and the amount of energy, which in turn affects the efficiency of fattening. Therefore, the main condition for the intensive development of pig farming is the correct organization of the production of high-quality, complete fodder, to which too great demands are made. Production of high-quality fodder remains an urgent issue, as profitable pork production is directly dependent on providing animals with fodder. The latest technologies in the process of manufacturing balanced fodder for feeding pigs at the stage of rearing and fattening should ensure an increase in the physicochemical properties of the fodder in order to improve its digestibility and assimilation of nutrients and valuable substances by the animal's body. The article considers, as an alternative to the classical technology, an improved line for the preparation of a balanced fodder mixture for pigs, which is based on the use of modern extrusion technology, where the working body of the process is the extruder, which has the effect of increasing the nutritional value of the feed, unlike traditional crushers. In the modernized technology, it is proposed to combine the traditional processes of mixing, grinding and heat treatment of raw materials for feeding animals in one device during fodder preparation. The perfect organization of a rational fodder base due to the improvement of fodder preparation technology can increase the efficiency of the fodder preparation process, which will eventually reduce the cost price and increase the profitability of farms engaged in pork breeding.

References

Юлевич О.І., Калиниченко Г.І., Одинцов Г.А. Використання екструдованих кормів в раціонах відлучених поросят. Вісник аграрної науки Причорномор’я. Миколаїв, 2002. Вип. 6 (20). С. 165–169.

Заболотько О.О., Дорогань С. В. Вибір обладнання для приготування кашеподібних сумішей при відгодівлі свиней в умовах господарства. Технічний прогрес у тваринництві та кормовиробництві: матеріали IX Міжнародної науково-технічної конференції (смт. Глеваха Київської області, м. Київ, Україна, 5–24 жовтня 2020 року). Глеваха-Київ. 2020. С. 54–56.

Потапова С.Є., Дяченко Є.Г. До обгрунтування вибору конструкції зернодробарок. Технічний прогрес у тваринництві та кормовиробництві: матеріали IX Міжнародної науково-технічної конференції. (смт. Глеваха Київської області, м. Київ, Україна, 5-24 жовтня 2020 року). Глеваха-Київ. 2020. С. 74–76.

Ткачук О.Д. Вплив мікроклімату на основні показники резистентності свиней. Вісник Полтавської державної аграрної академії, 2010. № 2. С. 136–140.

Кремпа Н.Ю., Демчук М.В. Мікроклімат та ефективність роботи системи вентиляції в реконструйованому приміщенні для свиней у перехідний та зимовий періоди. Науковий вісник ЛНУВМБТ імені С.З. Іжицького, 2012. Том 14. № 2 (52). Ч. 3. С. 83–87.

Демчук О.В., Левченко М.В. Удосконалення технології приготування кормів в умовах сільськогосподарського підприємства. Науково-інформаційний вісник біолого-технологічного факультету. Херсон: ХДАУ, ВЦ «Колос», 2019. Вип. 12. С. 168–170.

Хіміч О.В., Здор Л.П., Лаптєєв О.О., Семенова О.І. Ефективність норм введення зерна тритикале у раціонах молодняку свиней. Корми і кормовиробництво. 2018. Вип. 85. С. 125–131.

Овсієнко С.М. Зерно тритикале як фактор стимулювання обмінних процесів в годівлі свиней. Аграрна наука та харчові технології: зб. наук. пр. ВНАУ. 2018. Вип. 4(103). С. 30–40.

Демчук О.В., Цігорлаш Д.В., Левченко М.В. Удосконалення технології виробництва кормів в експандованому вигляді та ефективність їх використання під час відгодівлі свиней. Таврійський науковий вісник. 2019. № 109. Ч.2 . С. 28–34.

Published

2024-05-01