МЕХАНІЗМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ НА МІСЦЕВОМУ РІВНІ
DOI:
https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2023.4.38Ключові слова:
продовольча безпека, механізми забезпечення продовольчої безпеки, місцевий рівень продовольчої безпеки, механізми забезпечення продовольчої безпеки на місцевому рівні.Анотація
У статі визначено особливості формування системи продовольчої безпеки на місцевому рівні в Україні. Досліджено продовольчу безпеку України в умовах воєнного стану. Розкрито механізми забезпечення продовольчої безпеки на місцевому рівні в Україні. Мета статті полягає у визначення механізмів забезпечення продовольчої безпеки на місцевому рівні в Україні, а також особливості формування системи продовольчої безпеки на місцевому рівні. Система продовольчої системи являє собою множину елементів, які певним чином впорядковані, взаємопов’язані та взаємодіють між собою, складаючи цілісність. В сучасних умовах в Україні ці процеси вимагають врахування низки ризиків і загроз, пов’язаних з наслідками повномасштабного російського вторгнення. Визначені вітчизняні особливості формування системи забезпечення продовольчої безпеки на місцевому рівні в сучасних умовах. Механізм забезпечення продовольчої безпеки – це система організаційно-економічних, нормативно-правових, інформаційних та фінансових заходів із запобігання загрозам, що охоплює такі елементи: об’єктивний і всебічний моніторинг економіки й суспільства з метою виявлення та прогнозування внутрішніх і зовнішніх загроз у сфері продовольчого забезпечення; діяльність щодо виявлення та запобігання внутрішнім і зовнішнім загрозам у сфері продовольчого забезпечення; створення нормативно-правової бази у сфері безпеки аграрної сфери; кредитування і підтримка національного виробника продуктів харчування і його конкурентоспроможності; надійний захист здоров’я споживачів харчових продуктів; збалансованість продовольчих продуктів для різних вікових та професійних груп населення. До складових елементів комплексного механізму забезпечення продовольчої безпеки на місцевому рівні доцільно віднести: нормативно-правовий, організаційно-економічний, інформаційний та фінансовий механізми. Визначені типові проблеми щодо забезпечення продовольством мешканців територіальних громад та створення продовольчого фонду для реалізації продовольчої продукції за їх межі.
Посилання
Бродель Ф. Матеріальна цивілізація, економіка і капіталізм, XV-XVIII. URL: https://chtyvo.org.ua/authors/Fernand_Braudel/Materialna_tsyvilizatsiia_ekonomika_i_kapitalizm_XV-XVIII_st_Tom_1/
Волохатий С. Експерти U-LEAD допомагають громадам розробляти програми продовольчої безпеки. URL:
Гойчук О. Продовольча безпека: монографія. Житомир: Полісся, 2004. 348 с.
Данилишин Б. Як забезпечити економічне зростання в умовах війни. URL: https://www.epravda.com.ua/columns/2023/03/3/697664/
Дацишин М. Як відновити місцеве самоврядування від наслідків війни? URL: https://www.pravda.com.ua/columns/2022/08/5/7362004/
Залізнюк В.П. Еволюція поняття та підходів щодо виміру продовольчої безпеки. Державне управління: удоконалення та розвиток. 2016. № 8. URL: http://www.dy.nayka.com.ua/?op=1&z=1249
Румик І.І. Понятійні аспекти продовольчої безпеки як складової національної безпеки України. Вчені записки університету «КРОК». Серія : Економіка. 2014. Вип. 35. С. 22–32.
Румик І.І. Територіальні особливості формування системи продовольчого забезпечення. Економіка та управління національним господарством. 2016. № 2. С. 162–170.
Савченко Т.В. Фактори впливу на структуру споживання продуктів харчування населенням України. Економіка і суспільство. 2016. № 5. С. 304–310.
Типова Програма підтримки самозабезпечення харчовими продуктами. URL: https://decentralization.gov.ua/
news/15256
Харабовський Ю.І. Теоретичні основи забезпечення продовольчої безпеки. Вчені записки ТНУ імені В.І. Вернадського. Серія: Економіка і управління. 2020. Том 31(70). № 6. С. 78–82.
FAO: its origins, formation and evolution, 1945–1981. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations, 1981. Р. 11. URL: http://www.fao.org/docrep/009/p4228e/P4228E04.htm